Circulatia cu metroul ne afecteaza inima si ficatul

29/04/2013

Circulatia cu metroul ne afecteaza inima si ficatul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/circulatia-cu-metroul-ne-afecteaza-inima-si-ficatul/

poza probleme respiratoriiParticulele din mediul subteran, bogate in metale precum fier si cupru, le-ar putea provoca boli de inima si ficat celor care circula in mod frecvent cu metroul, au stabilit cercetatorii de la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

Studiul cercetatorilor britanici se bazeaza pe analiza de laborator a particulelor de praf colectate din mediul unei statii de metrou din Europa. In urma analizei, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceste particule de metale pot ajunge in organism si pot afecta organe importante, precum plamani, ficat si creier.  Pe parcursul studiului cercetatorii au demonstrat ca particulele de praf mici pot trece de bariera cailor respiratorii si pot afecta astfel circulatia sangelui, ceea ce reprezinta un pericol real pentru sanatatea rinichilor, a creierului si a ficatului si pentru bune functionare a sistemului cardiovascular.

“Nivelul ridicat al activitatii mecanice pe caile ferate subterane, impreuna cu temperatura foarte mare, joaca un rol cheie in generarea prafului bogat in metale”, a afirmat coordonatorul cercetarii, Matt Loxham.

Asa cum este precizat in studiu, praful este sursa principala pentru moleculele reactive, determinand un efect toxic. De asemenea, pericolul pe care aceste particule il prezinta este cu atat mai mare, cu cat particulele de praf sunt mai mici. Explicatia consta in faptul ca particulele de praf mari sunt retinute in mucusul de pe caile respiratorii, in timp ce particulele mai mici pot ajunge chiar in bronhii si in alveolele plamanilor, acolo unde se produce oxigenarea sangelui si eliminarea dioxidului de carbon.

Sursa stire: Agerpres/MedDaily

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Adrian Gheorghe, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile – vaccinate in etapa a II-a | Medicii de familie vor colabora cu asistenta sociala

Timisoara: O noua terapie pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2, care au probleme respiratorii grave

Andrei Baciu (MS): Ne mentinem peste media europeana ca performanta a campaniei de vaccinare

Categoriile de persoane si angajati din domenii esentiale care intra in etapele II si III de vaccinare