Ciolacu: Nu se va inchide niciun cabinet de medic de familie. Nu putem sa luam foc

16/01/2024
Ciolacu: Nu se va inchide niciun cabinet de medic de familie. Nu putem sa luam foc

Ciolacu: Nu se va inchide niciun cabinet de medic de familie. Nu putem sa luam foc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ciolacu-nu-se-va-inchide-niciun-cabinet-de-medic-de-familie-nu-putem-sa-luam-foc/

Premierul Marcel Ciolacu a precizat ca valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie este in curs de negociere.

“Statul roman cheltuie prin CNAS in jur de un miliard de euro lunar pentru sistemul de sanatate publica. Nu se va inchide niciun cabinet de medic de familie. Imi doresc nu o descrestere, ci o crestere a serviciilor medicale in echilibru, daca exista o descrestere la per capita. (…) Sunt niste proceduri de negociere. Nu putem sa luam foc. Nu putem sa iesim in orice protest. Cand e o negociere, exista un dialog. Presedintele interimar al CNAS a impartit bugetul pe care il are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat ca e prea mic bugetul si a pornit la negocieri, urma sa avem discutii (…) si am fi luat decizia. Sa stea linistiti medicii de familie, fiindca se va negocia cu adevarat. Imi doresc mai multe servicii, imi doresc ca romanii sa nu ajunga foarte repede la spital si multe dintre probleme sa se rezolve in zona medicilor de familie”, a spus Ciolacu, luni, la Antena 3 CNN, citat si de Agerpres.

Ciolacu a apreciat ca un venit lunar de 15.000 de euro pentru un medic este ‘un pic cam mare’.

“Credeti ca este corect sa existe un plafon de castig al unui medic de familie? Am cerut toate statisticile. Exista medici de familie care castiga per capita, nu neaparat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro. Mi se par sume un pic cam mari, de aceea e o negociere, ne asezam la masa, cream un echilibru. Daca tot vrem, trebuie sa ordonam aceasta tara, trebuie sa scapam de exceptii, trebuie sa cream o medie. Nu poate sa existe medici in orasele mari, dezvoltate, care sa castige peste 15.000 de euro si un medic, in zona rurala, care are mai multi oameni, mai in varsta si e mai multa munca, mai multa deplasare, sa castige o suma foarte mica. Trebuie sa gasim un echilibru, trebuie sa fie o o echitate sociala”, a mai precizat Ciolacu, potrivit surselor citate.

Etichete: ciolacu, sume servicii medici de familie, negocieri medici de familie

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Toni Cirstea says:

    Raportul intre percapita si servicii, e net in favoarea serviciilor. La percapita medicii sunt depunctati peste un anumit nr de pacienti. Putem discuta sa fie si mai mult depuncta medicii care au pacienti foarte multi sau stimulati sa angajeze inca un medic de familie. Dar facturile colosale de care se vorbeste sunt din cauza serviciilor, nu din cauza percapita. Cei care sunt in mediul rural trebuie stimulati cu diferite sporuri si depunctati mai putin la percapita. Nu puteti sa faceti din Medicina de familie medicina de ambulator. Tot aud asta cu spitalele care sunt asaltate de pacienti. Nu o sa vina la medicul de familie ca are ecograf sau ecg sau mai stiu ce aparatura se gandesc guvernantii, pur si simplu pentru ca el vrea sa fie vazut de “specialist” si nici nu vad rostul in orasele in care exista medici de ambulator. In mediul rural trebuie stimulati medicii de familie sa faca aceste serviccii, aparatura fiind pusa la dispozitie de DSP de exemplu cu un contract de mentenanta, tot. Sunt multe de discutat. Centrele de permanenta nu o sa degreveze UPU pentru ca pacientii care vin la UPU vin pentru ca sunt neasigurati si/sau pentru ca vor sa beneficieze de consultatii si analize gratis, lucruri pe care nu le pot oferi nicicand centrele de permanenta. Scoateti locuri vacante pentru medici? De unde medici? s-a gandit cineva la ast? Nima”. Atatia ani in care posturile au fost blocate au obligat multi medici sa plece in afara tarii. Si toata atitudinea asta la adresa medicilor nu face altceva decat sa-i determine pe multi colegi sa plece in alte tari. Cel putin cei mai tineri. Nu o sa mai fie medici care sa va trateze.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: