Certificatul digital Covid a intrat in vigoare | Baciu: Nu este un document care acorda anumite beneficii de calatorie

01/07/2021
Certificatul digital Covid a intrat in vigoare | Baciu: Nu este un document care acorda anumite beneficii de calatorie

Certificatul digital Covid a intrat in vigoare | Baciu: Nu este un document care acorda anumite beneficii de calatorie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/certificatul-digital-covid-a-intrat-in-vigoare-baciu-nu-este-un-document-care-acorda-anumite-beneficii-de-calatorie/

Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si vicepresedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, spune ca certificatul digital european pentru COVID 19 nu este un document care sa acorde anumite beneficii de calatorie.

”E important sa explicam rolul acestui certificat. Acesta nu este un document de calatorie, chiar asa spune si pe certificatul in sine, scrie negru pe alb. Rolul acestui certificat este de fapt de a simplifica si de a facilita transportul, traficul de persoane la punctele de trecere a frontierei. A venit sezonul cald, oamenii isi iau vacanta, merg in concedii, calatoresc foarte mult. (…) Daca procesul de verificare al tuturor acestor documente s-ar face manual, s-ar crea cozi foarte lungi si un timp de asteptare foarte mare si atunci s-a identificat aceasta solutie digitala prin scanarea acestui simplu cod QR care nu mai presupune o verificare manuala. Acesta este principalul beneficiu, dar este de fapt o alternativa digitala la o formula clasica pe hartie a unor documente care atesta apartenenta la o situatie epidemiologica, nu este un document de calatorie, nu este un document care sa iti acorde anumite beneficii de calatorie”, a declarat Andrei Baciu.

Potrivit demnitarului, fiecare stat isi decide politicile epidemiologice.

”Un alt aspect important este faptul ca, in momentul in care prezentam un cod QR si acesta este valid, avem certitudinea ca respectivul document nu numai ca este autentic, ci si ca este in interiorul perioadei de valabilitate, pentru ca altfel, cand prezinti un document pe hartie, cu atat mai mult daca ne imaginam o persoana de la Politia de Frontiera, sa spunem, din Grecia, care in momentul de fata primeste si vede certificate de vaccinare si adeverinte de testare din toata Europa, in toate limbile de circulatie europeana – i-ar fi foarte dificil sa se uite pe hartie si sa poata sa ne asigure ca toate documentele sunt conforme, sunt autentice si sunt in interiorul perioadei de valabilitate – este imposibil sa faci acest lucru’, a mai precizat secretarul de stat.

Certificatul digital Covid, valabil pentru a facilita calatoriile in spatiul UE, este valabil incepand cu 1 iulie.

Vezi si: Cum se elibereaza un certificat digital Covid, valabil de la 1 iulie pentru calatoria in spatiul UE

Etichete: certificat digital Covid, certificat verde covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: