Certificatul verde digital, menit sa faciliteze circulatia in spatiul european, a intrat in faza de testare

11/05/2021
Certificatul verde digital, menit sa faciliteze circulatia in spatiul european, a intrat in faza de testare

Certificatul verde digital, menit sa faciliteze circulatia in spatiul european, a intrat in faza de testare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/certificat-verde-digital-menit-sa-faciliteze-circulatia-in-spatiul-european-a-intrat-in-faza-de-testare/

Certificatul european menit sa faciliteze calatoriile in interiorul blocului comunitar in condiţiile pandemiei, a intrat intr-o faza de teste care ar trebui sa-i permita sa fie operaţional din punct de vedere tehnic in luna iunie, inaintea inceperii sezonului estival, a anunţat Comisia Europeana, conform AFP si Agerpres.

Franţa si Malta sunt primele doua ţari care testeaza interoperabilitatea acestui sistem. Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la ”pasarela” europeana creata. Aceasta etapa pilot, care se va desfasura timp de doua saptamani, priveste in total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Aceasta etapa nu implica folosirea datelor reale si nici participarea cetaţenilor. Dar, incepand cu 1 iunie, statele membre vor putea incepe sa foloseasca acest sistem in condiţii reale daca sunt pregatite, a precizat purtatorul de cuvant potrivit surselor citate.

Acest certificat sanitar, denumit ”certificat verde digital” european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care sa faciliteze libera circulaţie in interiorul UE in vara aceasta.

El va cuprinde un cod QR care sa arate ca titularul sau a fost vaccinat impotriva COVID-19, ca fost testat negativ in urma unei probe PCR recente sau ca este imunizat in urma unei infectari de care s-a vindecat. Certificatul (in format fizic sau digital) va fi prevazut si cu o semnatura electronica pentru atestarea autenticitaţii. La controlul efectuat de o autoritate competenta, cum ar fi poliţia de frontiera, codul QR este scanat si este verificata semnatura electronica.

Statele membre pot folosi pe plan intern aplicaţii distincte daca doresc acest lucru, unele avand deja in dezvoltare astfel de aplicaţii.

In paralel cu pregatirile tehnice, regulamentul privind ”certificatul verde digital” european inca face obiectul negocierilor intre Parlamentul European si Consiliul UE, ce reuneste reprezentanţii statelor membre.

Etichete: certificat verde vaccinare, pasaport vaccinare, certificat european pandemie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: