Cel mai nou raport global privind tuberculoza emis de OMS

23/10/2013

Cel mai nou raport global privind tuberculoza emis de OMS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cel-mai-nou-raport-global-privind-tuberculoza-emis-de-oms/

whoTratamentul impotriva tuberculozei a salvat peste 22 de milioane de oameni, conform ultimului raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), “Global Tuberculosis Report 2013”, publicat astazi. Acelasi raport a precizat ca numarul de decese cauzate de tuberculoza a scazut la 1,3 milioane de cazuri.

Ultimele statistici in tuberculoza emise de OMS

Conform raportului publicat de OMS, numarul cazurilor de tuberculoza a scazut la nivel mondial. Cu toate acestea, rata de scadere, 2% pe an, este considerata insuficienta.

Rata mortalitatii din cauza tuberculozei a scazut la 45% din 1990. Obiectivul OMS este de a reduce la 50% pana in 2015 cazurile de deces.

Doua dintre regiunile OMS au atins targetul de reducere a mortalitatii la 50%: Regiunea Americii si Regiunea Pacificului de Vest. Regiunile Africane si Europene au inca sanse scazute de a reduce rata mortalitatii in tuberculoza.

In acelasi timp, raportul indica faptul ca nu a fost atins targetul de a testa HIV pacientii de tuberculoza si de a avea suficiente medicamente in tratamentul ARV pentru pacientii HIV pozitiv.

Rata deceselor in tuberculoza

Raportul emis astazi de OMS arata ca cele mai multe decese din cauza tuberculozei s-au produs in randul barbatilor. Cu toate acestea, tuberculoza ramane a treia cauza de deces la nivel global in randul femeilor.

Estimarile arata un numar de 410.000 de decese in randul femeilor la nivel mondial in 2012, dintre care 160.000 in randul femeilor HIV pozitiv.

Jumatate dintre persoanele HIV pozitiv care au murit din cauza tuberculozei in 2012 erau femei. Din cele 8,6 milioane de cazuri noi de tuberculoza diagnosticate in 2012, 2,9 milioane erau femei.

In randul copiilor sub 15 ani, au fost semnalate 530.000 de cazuri de tuberculoza si 74.000 de cazuri de deces in 2012.

Cele mai multe cazuri de tuberculoza au fost diagnosticate in Asia de Sud-Est (29%), Regiunea Africana (27%), Regiunea Pacificului de Vest (19%).

Ariile de actiune vizate in tratamentul tuberculozei

OMS precizeaza 5 arii de actiune pentru a atinge targetul pana in 2015, si anume reducerea la 50% a cazurilor de tuberculoza la nivel mondial.

  • Identificarea bolnavilor de tuberculoza, avand in vedere ca, in 2012, 3 milioane de persoane nu au fost identificate in sistemul national de sanatate ca bolnavi de tuberculoza. In acest caz, se doreste o comunicare si o colaborare eficienta cu spitalale publice sau cu institutiile private care trateaza pacienti de tuberculoza.
  • Asigurarea tratamentului necesar in cazul tuberculozei, acesta fiind considerat drept criza a sistemului public de sanatate.
  • Accelerarea tratamentului in cazul pacientilor HIV pozitiv care au tuberculoza.
  • Cresterea fondurilor pentru a acoperi golurile in asigurarea tratamentului bolnavilor de tuberculoza.
  • Introducerea si aplicarea inovatiilor in diagnosticul, tratamentul si preventia formelor de tuberculoza.

Sursa: www.who.int

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Angajatii care se vaccineaza impotriva Covid-19 ar putea beneficia de o zi libera platita

Proiectul normelor Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022, in transparenta decizionala

Citu: Vom transforma mai multe centre AstraZeneca in centre Pfizer

Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii: 113 zile de mandat si de ciocniri intre mentalitati

Pfizer: O ipoteza plauzibila este ca probabil va fi necesara a treia doza