Cei mai multi medici britanici au prescris un tratament placebo

22/03/2013

Cei mai multi medici britanici au prescris un tratament placebo

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cei-mai-multi-medici-britanici-au-prescris-un-tratament-placebo/

poza tratamente medicamentoaseUn studiu  realizat de cercetatori din Marea Britanie, de la universitatile Oxford si Southampton arata ca 97% dintre medicii de familie din Marea Britanie au prescris un tratament placebo si peste trei sferturi dintre acestia au recunoscut ca apeleaza la un astfel de tratament cel putin o data pe saptamana.

 Cei mai multi medici de familie britanici au declarat ca au recomandat “preparate placebo impure”, adica tratamente sau examinari care nu au efect curativ demonstrat asupra respectivei afectiuni. Pe de alta parte, 12% dintre medicii de familie din Marea Britanie au afirmat ca au folosit “preparate placebo pure”, care nu contin substante farmaceutice active, ci suplimente de zahar sau solutii saline.  

Motivatia acestei solutii abordate de medici consta in faptul ca acestia considera ca preparatele placebo “ii pot ajuta pe pacienti” deoarece au “efectele unui tratament psihologic”, dupa cum apreciaza Jeremy Howick, unul dintre cercetatorii care au realizat studiul. “Efectul placebo serveste la eliberarea de analgezice naturale in sistemul nervos”, a mai precizat un alt cercetător, George Lewith, care considera “iraţional stigmatul legat de placebo” si recomanda dezvoltarea cercetarii asupra “preparatelor placebo etice si economice”.  

Autoritatea de reglementare a activitatii medicilor britanici considera ca apelul la tratamentele de tip placebo poate fi etic doar in cazul testelor clinice, deoarece in aceste situatii preparatele placebo permit compararea efectelor unui anumit tratament in cazul unei persoane care il urmeaza si in cazul uneia care nu se afla sub tratament.

“A prescrie un placebo presupune a pacali pacientul, deoarece pentru a-i maximiza efectul, un pacient are nevoie sa creada ca falsul tratament este real”, a precizat joi Asociatia Medicala Britanica, organismul profesional al medicilor.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: