Stiri medicale

Cea mai frecventa boala cronica la copii este subdiagnosticata

Data ultimei actualizari: 03/06/2014

stres-la-copiiAstmul este considerata cea mai frecventa afectiune cronica la copii, fiind o boala care afecteaza si un numar ridicat de adulti. Tratamentul in astm accesibil pacientilor este considerat eficient pentru reducerea simptomelor, dar si pentru preventia disabilitatilor si chiar a decesului. In Romania, au fost inregistrate 14,7 decese la 100.000 de pacienti astmatici. In 2008, astmul a fost o afectiune diagnosticata in Romania la 1,6% din populatia tarii peste 15 ani, conform raportului european “Health at a Glance Europe 2012”.

Astmul, o afectiune mai frecventa la femei

Conform raportului european din 2012, cele mai multe cazuri de astm au fost raportate in randul pacientelor.

Prevalenta astmului in Romania a atins cote asemanatoare cu tari precum Bulgaria, Slovenia, Estonia. Pe primele locuri in Europa in numarul persoanelor inregistrate cu astm s-au situat Franta, Germania si Ungaria, urmate de Austria, Spania si Belgia, cu a medie intre 7.0 si 4.2% din populatia peste 15 ani.

La nivel mondial, au fost inregistrate anual 250.000 de decese in cazul pacientilor cu astm.

Astmul – o boala subdiagnosticata

Numarul mic de cazuri de astm raportate reflecta faptul ca astmul este in continuarea o boala subdiagnosticata, foarte multi bolnavi neaflandu-se sub tratament.

Desi in Romania prevalenta astmului este mica fata de alte tari europene, mortalitatea cauzata de astm este foarte mare, 14,7 decese la 100.000 de persoane cu astm.

Cum afecteaza astmul viata pacientilor

Un pacient cu astm se va confrunta cu limitarea unor activitati. Cei mai multi dintre persoanele cu astm se confrunta cu o limitare in practicarea sporturilor, o parte dintre ei ajungand sa renunte total la sport.

Disconfortul in viata sociala dar si senzatia de frustrare afecteaza viata pacientilor cu astm.

Astmul este de asemenea o afectiune cu costuri majore in tratament. Costurile pot fi reduse daca persoanele cu astm sunt diagnosticate la timp iar afectiunea se afla sub control medical.

Pentru mai multe informatii despre simptomele in astm, diagnosticarea si managementului astmului, consultati cursurile EMC online si gratuite Astmul diagnostic pozitiv si diferential si Managementul astmului.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.