Ce spune un medic de familie despre cum sunt cheltuiti banii FNUASS 2019

15/04/2019
Ce spune un medic de familie despre cum sunt cheltuiti banii FNUASS 2019

Ce spune un medic de familie despre cum sunt cheltuiti banii FNUASS 2019

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-spune-un-medic-de-familie-despre-cum-sunt-cheltuiti-banii-fnuass-2019/

Pentru cine afirma:
– “Banii CAS-ei sunt cheltuiti prost

Ce spun cifrele: In 2019 pentru Bunuri si servicii cu caracter medical, se cheltuie 74,1% din bugetul CNAS. Din acestia, majoritatea costurilor sunt cu medicamentele si dispozitivele medicale (44,5%), cu spitalele (36,4%), ambulatoriului revenindu-i doar 16,9%.

Daca la bugetul alocat spitalelor, de 10,57 mld lei mai adaugam si cele 8,23 mld cu cresterile salariale pentru personalul din spitale, se ajunge la un buget pentru spitale de 18,8 mld lei. Astfel, costurile cu spitalele se ridica la 48% din tot bugetul FNUASS.

In Germania procentul este de 29%, in Ungaria este 36% iar in Franta 40%. Un sistem bazat pe spital si desconsiderarea ambulatoriului, este un sistem mare consummator de resurse financiare. Pe masura ce cresc cheltuielile cu spitalele, pe termen lung se produce si o imbolnavire a populatiei: la spital trebuie sa ajunga doar “esecurile” ambulatoriului. Fara un ambulatoriu puternic, fara preventive, vor creste de la an la an costurile cu spitalele.

Pentru cine spune:
– “Voi medicii de familie castigati o multime de bani!

Asistenta medicala primara primeste in 2019 un buget de 2,62 mld lei ceea ce reprezinta 6,7% din bugetul CNAS, sau 9,5% din bugetul de bunuri si servicii.

Cresterea fata de 2018 este de doar 27%. Din banii pt Asistenta Medicala Primara se platesc Centrele de permanenta – cca 190 mil lei – iar restul reprezinta banii CABINETULUI si nu al medicului. Medicului ii raman bani dupa ce platesc toate cheltuielile cabinetului – utilitati, personal, medicamente, chirie, redevente sau credite – si plateste impozit pe venit.

Cresterile salariilor personalului medical – dublare aproape – in 2019 fata de 2017, nu a dus si la cresteri corespunzatoare pt medicii si asistentele cabinetelor MF.

Cresterile din 2019 nu fac decat sa acopere inflatia si vor produce cresteri nesemnificative ale medicilor si asistentelor. Sunt cabinete de MF al caror venit abia le acopera costurile iar medicul si asistenta nici macar nu pot visa la un venit decent. Asta face ca practica in asistenta de familie sa nu fie tentanta pentru medici si asistente. In loc sa se deschida cabinete in zonele unde nu exista, numarul medicilor care pleaca in UE creste, la fel cum creste numarul asistentelor ce se indreapta spre spitale sau afara.

Pentru cei care spun:
– “Medicii de familie nu fac nimic ci doar scriu retete sau dau bilete de trimitere.

Da, scriem retete pentru ca bolnavii cronici au nevoie de tratament zilnic, pentru a nu se decompensa, pentru ca boala sa nu evolueze. Totul se face dupa o consultatie.

Da, dam bilete de trimitere pentru ca asa ne impune contractual cu CNAS – sunt medicamente pe care N-AVEM VOIE sa le prescriem decat daca avem scrisoare medicala de la alt specialist, – pentru ca nu avem competenta sa operam pe burta, inima, creier sau alte organe si pentru ca de aceea exista alt-specialisti, pentru ca un pacient trebuie sa faca analize, sa fie investigat pe organ si de specialistul de organ, pentru ca nu suntem incurajati, adica platiti, pentru micile interventii asa cum sunt platiti alt-specialistii din ambulatoriu, suplimentar consultatiei, pentru ca trebuie sa mai trimitem si la tratamente balneare sau fizioterapie, sau, sa nu ne pierdem pacientii daca nu dam trimiteri la cereri pentru ca asa le cere medical din spital.

Si voi, cei care spuneti ca “dam bilete de trimitere“, trebuie sa stiti ca la noi se afla toata documentatia rezultata in urma acestor trimiteri si noi suntem cei care integram informatiile si luam decizia finala. Si ca peste 70% din nevoile medicale ale pacientilor se rezolva in cabinetele noastre. Ale noastre. Cele facute, cumparate sau reparate de noi, intretinute de noi, din putinii bani pe care-I “primim” din munca noastra, nu din alta parte. Nu ca cei din spital care se bucura de cladire, aparatura, consumabile platite de altii.

Daca medicilor din spital li s-au dublat cresterile salariale in 2019, noua ne-a crescut VENITUL CABINETULUI, nu al medicului, cu doar 27%. Si, atunci, de ce sa nu trimiti orice? Pana la urma totul se reduce la desconsiderarea cu care suntem tratati, noi medicii de familie, de catre sistemul de sanatate, manifestata prin viziunea asupra rolului nostru si a bugetului alocat.

Atata timp cat ni se vor pune bete in roata in desfasurarea activitatii noastre si nu vom fi tratati si noi, ca medici cu o specialitate, prin venituri, nici nu se va schimba nimic in sistem: UPU, spitalele vor fi sufocate de oameni care au nevoie de servicii pe care le putem asigura noi. Modul de distribuire a banilor din sistem arata clar ca acesta este centrat pe spital.

Am sa dau doar doua exemple:

1. De ce sa tratez o plaga taiata la cabinet cand toate costurile le suport eu – sterilizare instrumentar, consumabile, timp – din plata unei consultatii de 18 lei. Ce sa fac? Trimit.

2. De ce sa nu cheme pacientul Ambulanta dupa orele de program pentru o cefalee, un vertij, febra sau dureri de sale sau burta cand stie ca la spital I se fac si investigatii mai mult sau mai putin utile. De ce sa-l tratez eu care nu primesc nimic pentru acest caz. Pentru sistem vad ca este mai bine sa cheltuie sute de lei doar pentru transport, decat sa ma plateasca pe mine cu 1/3 sau ½ din acest cost?! Si atunci, de ce sa raspund solicitarilor dupa orele de program?

Duminica, la ora 18:00, imi vine un apartinator sa-mi spuna ca sotia, ceva mai departe in urma lui, s-a taiat – venise cu o masina si era clar ca nu e urgenta. Am facut ceea ce n-am facut in 30 de ani de practica si i-am spus sa se duca la spital ca nu sunt camera de garda. Mi-a spus “Si nu o vedeti?” I-am spus “Nu, mergeti la spital!“. Replica a fost “Sa va fie rusine!”.

Da, trebuie sa-mi fie rusine caci nu mi-am imaginat ca sistemul ma va face sa-mi fie rusine!

Am tratat 30 de ani pacientii la orice ora din zi sau din noapte. Ieri am reactionat pe baza logicii si nu a medicului:
– De ce sa rezolv eu cazul, gratuit, cand sistemul nu-l rezolva sau nu ma ajuta sa-l rezolv?

Am fost 30 de ani medic. Duminica am fost MS, CNAS, Guvern. Si ei m-au facut asa.

La ce-mi foloseste sa mai fiu medic cand sistemul ma desconsidera, iar pacientii-mi devasteaza casa, ma fura si ma pun in catuse? Asta-i tara in care am ajuns sa traiesc.

Citeste si: Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

Etichete: FNUASS, buget CNAS, venituri medici de familie, venituri cabinet, medici de familie, medic catalin petrencic

 

autor

Autor: Catalin Petrencic

Medic de familie

9 Comentarii

  1. Marasescu Maricica says:

    Poate e o scapare: Din aceleasi fonduri se platesc si centrele de permanenta dar si medicii nou intrati in sistem despre care nu se stie in mod transparent nici numarul lor si nici fondurile alocate din banii alocati MF si abia din ce mai ramane sunt alocati CMI-urilor si SRL-urilor din medicina primara. Exista un document scris eliberat de CNAS in care precizeaza acest lucru.

  2. Mircea Raibulet says:

    Catalin,raspunsul tau bazat pe logica si management de cabinet a fost o.k.–sigur ca puteai sa-l formulezi cumva mai empatic.
    Cat despre toate cele pe care [nu] le mai facem in cabinet–sunt pur si simplu o adaptare la realitatile din sistem…o dovada de inteligenta in arta de a supravietui.

  3. DINU MARIA says:

    Aveti perfecta dreptate.Toti medicii de familie sunt in aceeasi situatie, dar putini, chiar foarte putini recunosc asta si mai ales spun adevarul. Eu cred ca cei care tac o fac pentru ca situatia lor financiara este mai buna( mai au si alta ocupatie sau au sotii patroni)Daca am fii uniti sau mai bine organizati (CUM SUNT ASISTENTELE MEDICALE DE EXEMPLU) cred ca situatia ar fi alta.Amintiti-va cati dintre noi au ajuns in capitala la mitingul organizat de SNMF,cine sa ne bage in seama daca si la o astfel de manifestatie din circa 11000 de medici de familie au fost 1000. Chiar daca nu puteau pleca de la cabinet ce nu puteau sa plateasca o persoana sa-i reprezinte? Din partea mea aveti tot respectful si consideratia pentru curajul dumneavoastra, dar cred ca va luptati cu morile de vant.Cred ca asta se vrea la nivel national sa dispara medicina de familie isi sa cresca numarul de centre medicale private.

  4. axel says:

    11 ani am stat in dispensar cu familia ( adica in cabinetul de mf renovat cu resursele si banii personali) Doi adulti+doi copii.2000-1011. Din 2012 fac naveta si parca e putin mai bine : nu mai fac consultatii noaptea, nu mai fac urgente inafara programului, nu ma mai injura nimeni ca mananc sau dorm in loc sa mor pe altarul stiintei, nu mai am geamuri sparte in miez de noapte. O sa ziceti ca prestatia a fost de slaba calitate daca vine cineva sa dea geamurile jos. Probabil. La spital, nu intereseaza pe nimeni daca se strica sau daca pacientii ciobesc ceva pe simplul considerent ca banii vin de la stat.Am experimentat in 19 ani aproape orice(sper eu ,de bine) in materie de prestatie , relatii cu publicul, etica, etc si am ajuns la o concluzie simpla : suntem un popor needucat, nepoliticos, cu slabe sanse de revenire. Si atunci sa (ne) mai intrebam de ce un medic sau asistent (orice medic, nu numai mf) este platit prost , de ce nu exista respect pentru munca medicala ? De ce exista discrepante in sistem care nu pot fi explicate ? Accept ca munca mea este mult mai usoara ca a unui chirurg (daca v-as spune ca am renuntat la chirurgia generala pentru medicina de familie , incepeti sa va puneti intrebari despre sanatatea mea …la mansarda) insa nu este mai putin importanta asa cum sublinia mai sus si domnul doctor Petrencic. Nu suntem medici de mana a doua . De calitatea a doua. Asa a fost invatata societatea sa gandeasca. Daca X face doar retete si bilete, treaba lui. Insa daca gandeste un diagnostic si face un bilet de trimitere , ei, de aici incepe totul . Daca gandeste o reteta , apare o mica speranta. Daca are si un gand bun si stie sa vorbeasca cu pacientul, si mai bine. Toate astea ni le-a cam luat statul roman. Timp pentru a relationa cu pacientul, timp si resurse pentru a gandi bine un diagnostic, timp pentru a gandi un tratament. Ce ne-a dat in schimb ? Informatica de calitate proasta, birocratie cat cuprinde, drumuri aiurea pe la comisii si directii, obligatii absurde de parca mf ar fi muncitor sanitar , comunitar, moasa, contabil, agent fiscal, informatician, statistician, depanator, psiholog, lobbist (promovarea vaccinarilor- ca si cum astea nu ar fi obligatorii- si oamenilor li se pare ca avem bani de la” big pharma”pentru asta), toate in acelasi timp. Nu am epuizat paleta. Se mai poate. Ce ne-a mai dat statul ? Plati peste plati la ANAF, absurde uneori, noi nu stim exact ce suntem ca PFA : medici, salariati, antreprenori, artisti, cantareti de manele? Ce ne-a mai dat ? Consideratie aproape zero. Mai precis 6,7 %. Cu atat, facem deja mult prea mult, si, compensam ce NU face statul pentru pacientii proprii. Pacientii (bolnavii) nu sunt pe listele medicilor. Sunt pe listele STATULUI roman.
    Amarul din finalul articolului dvs . trebuie alinat, cumva. Nu cred ca reusesc, insa , macar atat : nu dvs.v- ati transformat in CNAS,MS, guvern. Aceste structuri nu se vor putea urca vreodata la inaltimea de la care sa poata spune ca au rezolvat ceva coerent, corect , etic, la timp , uman.

  5. stegeran says:

    bravo dar oare cati avem curaj sa ne spunem problemele,dar ma intreb ,cine ne asculta.

  6. vera pall says:

    Cum sa fie un medic respectat daca pe consultatie primeste de la CNAS 28 lei ? Si la coafor dai mai mult !!! Deci ceea ce face o coafeza, valoreaza mai mult pentru societate…Trebuie crescuta valoarea punctului (si pentru medicul de familie si pentru specialistul din ambulator) pentru a acoperi costurile reale ale serviciilor medicale .
    Marirea salariilor medicilor din spital trebuie sa fie urmarea cresterii valorii serviciilor medicale (zi de spitalizare, cost per diagnostic…)
    Daca plafoanele laboratoarelor ar fi corespunzatoare cererii, multi pacienti acuti ar putea efectua analize la timp si nu s-ar mai adresa spitalului. DAR daca cu biletul de laborator esti programat peste 3-4 saptamani(in cazuri fericite !) si tu ai febra, scuipi puroi si esti epuizat, TE DUCI LA SPITAL, acolo ai sansa ca, pe internare de zi sau continua , sa-ti faci analize repede , sa ai un diagnostic rapid si sa primesti tratament.
    Nu mai vorbim de neasigurati care sufoca urgenta pentru orice problema sau se prezinta din 2 in 2 zile pentru ca nu-si fac tratamentul pentru bolile cronice.
    Poate organizarea unor centre de permanenta care sa poata tria aceste cazuri ar fi o solutie de degrevare (si scaderea cheltuielilor) din serviciile de Urgenta.
    Pe langa toate cele, functionarea defectuoasa a sistemului informatic tensioneaza si medicul si pacientul.

  7. CUCU says:

    TOTAL ADEVARAT! DAR PACIENTII TE INJURA,IAR GUVERNANTII NU AU TIMP PENTRU TINE.TI S-A TRANSMIS,”DE SUS”FOARTE RECENT:DACA NU-TI CONVINE,PLEACA!AVEM CONTRACT SA ADUCEM MEDICI DIN PAKISTAN.AIA MOR DE FOAME,ACOLO.SI-N PLUS TRATEAZA CU IERBURI!…………………HALAL POPOR!

  8. DAN STANESCU says:

    Sigur opinia este corecta.Din pacate nu suntem constienti ca inchiderea cabinetelor este tot ce ne ramane de facut.Un calcul simplu arata ca fiecare dintre noi MF vedem cam 400 pacienti/luna si sunt in jur de 10000 de cabinete MF.Total 4000000 (4 milioane ) de prezentari la MF vor fi nerezolvate.Chiar credeti ca nu putem rezista?Dar EI?

  9. Laura says:

    Mare dreptate! Dar cine ascultă? Ei se gandesc cum Să ii plateasca pe privati care iau si copiată, deci vanii sr vor imprastia si mai mult ….

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: