Ce spune un medic de familie despre cum sunt cheltuiti banii FNUASS 2019

15/04/2019

Ce spune un medic de familie despre cum sunt cheltuiti banii FNUASS 2019

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-spune-un-medic-de-familie-despre-cum-sunt-cheltuiti-banii-fnuass-2019/

Pentru cine afirma:
– “Banii CAS-ei sunt cheltuiti prost

Ce spun cifrele: In 2019 pentru Bunuri si servicii cu caracter medical, se cheltuie 74,1% din bugetul CNAS. Din acestia, majoritatea costurilor sunt cu medicamentele si dispozitivele medicale (44,5%), cu spitalele (36,4%), ambulatoriului revenindu-i doar 16,9%.

Daca la bugetul alocat spitalelor, de 10,57 mld lei mai adaugam si cele 8,23 mld cu cresterile salariale pentru personalul din spitale, se ajunge la un buget pentru spitale de 18,8 mld lei. Astfel, costurile cu spitalele se ridica la 48% din tot bugetul FNUASS.

In Germania procentul este de 29%, in Ungaria este 36% iar in Franta 40%. Un sistem bazat pe spital si desconsiderarea ambulatoriului, este un sistem mare consummator de resurse financiare. Pe masura ce cresc cheltuielile cu spitalele, pe termen lung se produce si o imbolnavire a populatiei: la spital trebuie sa ajunga doar “esecurile” ambulatoriului. Fara un ambulatoriu puternic, fara preventive, vor creste de la an la an costurile cu spitalele.

Pentru cine spune:
– “Voi medicii de familie castigati o multime de bani!

Asistenta medicala primara primeste in 2019 un buget de 2,62 mld lei ceea ce reprezinta 6,7% din bugetul CNAS, sau 9,5% din bugetul de bunuri si servicii.

Cresterea fata de 2018 este de doar 27%. Din banii pt Asistenta Medicala Primara se platesc Centrele de permanenta – cca 190 mil lei – iar restul reprezinta banii CABINETULUI si nu al medicului. Medicului ii raman bani dupa ce platesc toate cheltuielile cabinetului – utilitati, personal, medicamente, chirie, redevente sau credite – si plateste impozit pe venit.

Cresterile salariilor personalului medical – dublare aproape – in 2019 fata de 2017, nu a dus si la cresteri corespunzatoare pt medicii si asistentele cabinetelor MF.

Cresterile din 2019 nu fac decat sa acopere inflatia si vor produce cresteri nesemnificative ale medicilor si asistentelor. Sunt cabinete de MF al caror venit abia le acopera costurile iar medicul si asistenta nici macar nu pot visa la un venit decent. Asta face ca practica in asistenta de familie sa nu fie tentanta pentru medici si asistente. In loc sa se deschida cabinete in zonele unde nu exista, numarul medicilor care pleaca in UE creste, la fel cum creste numarul asistentelor ce se indreapta spre spitale sau afara.

Pentru cei care spun:
– “Medicii de familie nu fac nimic ci doar scriu retete sau dau bilete de trimitere.

Da, scriem retete pentru ca bolnavii cronici au nevoie de tratament zilnic, pentru a nu se decompensa, pentru ca boala sa nu evolueze. Totul se face dupa o consultatie.

Da, dam bilete de trimitere pentru ca asa ne impune contractual cu CNAS – sunt medicamente pe care N-AVEM VOIE sa le prescriem decat daca avem scrisoare medicala de la alt specialist, – pentru ca nu avem competenta sa operam pe burta, inima, creier sau alte organe si pentru ca de aceea exista alt-specialisti, pentru ca un pacient trebuie sa faca analize, sa fie investigat pe organ si de specialistul de organ, pentru ca nu suntem incurajati, adica platiti, pentru micile interventii asa cum sunt platiti alt-specialistii din ambulatoriu, suplimentar consultatiei, pentru ca trebuie sa mai trimitem si la tratamente balneare sau fizioterapie, sau, sa nu ne pierdem pacientii daca nu dam trimiteri la cereri pentru ca asa le cere medical din spital.

Si voi, cei care spuneti ca “dam bilete de trimitere“, trebuie sa stiti ca la noi se afla toata documentatia rezultata in urma acestor trimiteri si noi suntem cei care integram informatiile si luam decizia finala. Si ca peste 70% din nevoile medicale ale pacientilor se rezolva in cabinetele noastre. Ale noastre. Cele facute, cumparate sau reparate de noi, intretinute de noi, din putinii bani pe care-I “primim” din munca noastra, nu din alta parte. Nu ca cei din spital care se bucura de cladire, aparatura, consumabile platite de altii.

Daca medicilor din spital li s-au dublat cresterile salariale in 2019, noua ne-a crescut VENITUL CABINETULUI, nu al medicului, cu doar 27%. Si, atunci, de ce sa nu trimiti orice? Pana la urma totul se reduce la desconsiderarea cu care suntem tratati, noi medicii de familie, de catre sistemul de sanatate, manifestata prin viziunea asupra rolului nostru si a bugetului alocat.

Atata timp cat ni se vor pune bete in roata in desfasurarea activitatii noastre si nu vom fi tratati si noi, ca medici cu o specialitate, prin venituri, nici nu se va schimba nimic in sistem: UPU, spitalele vor fi sufocate de oameni care au nevoie de servicii pe care le putem asigura noi. Modul de distribuire a banilor din sistem arata clar ca acesta este centrat pe spital.

Am sa dau doar doua exemple:

1. De ce sa tratez o plaga taiata la cabinet cand toate costurile le suport eu – sterilizare instrumentar, consumabile, timp – din plata unei consultatii de 18 lei. Ce sa fac? Trimit.

2. De ce sa nu cheme pacientul Ambulanta dupa orele de program pentru o cefalee, un vertij, febra sau dureri de sale sau burta cand stie ca la spital I se fac si investigatii mai mult sau mai putin utile. De ce sa-l tratez eu care nu primesc nimic pentru acest caz. Pentru sistem vad ca este mai bine sa cheltuie sute de lei doar pentru transport, decat sa ma plateasca pe mine cu 1/3 sau ½ din acest cost?! Si atunci, de ce sa raspund solicitarilor dupa orele de program?

Continut educational:

Curs GRATUIT, 6 EMC:

Boala Renala Diabetica

Duminica, la ora 18:00, imi vine un apartinator sa-mi spuna ca sotia, ceva mai departe in urma lui, s-a taiat – venise cu o masina si era clar ca nu e urgenta. Am facut ceea ce n-am facut in 30 de ani de practica si i-am spus sa se duca la spital ca nu sunt camera de garda. Mi-a spus “Si nu o vedeti?” I-am spus “Nu, mergeti la spital!“. Replica a fost “Sa va fie rusine!”.

Da, trebuie sa-mi fie rusine caci nu mi-am imaginat ca sistemul ma va face sa-mi fie rusine!

Am tratat 30 de ani pacientii la orice ora din zi sau din noapte. Ieri am reactionat pe baza logicii si nu a medicului:
– De ce sa rezolv eu cazul, gratuit, cand sistemul nu-l rezolva sau nu ma ajuta sa-l rezolv?

Am fost 30 de ani medic. Duminica am fost MS, CNAS, Guvern. Si ei m-au facut asa.

La ce-mi foloseste sa mai fiu medic cand sistemul ma desconsidera, iar pacientii-mi devasteaza casa, ma fura si ma pun in catuse? Asta-i tara in care am ajuns sa traiesc.

Citeste si: Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

Etichete: FNUASS, buget CNAS, venituri medici de familie, venituri cabinet, medici de familie, medic catalin petrencic

 

Autor: Catalin Petrencic

Medic de familie

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Ce raspuns a oferit Ministerului Sanatatii la solicitarea de suplimentare a fondurilor alocate cabinetelor de medicina familiei

Accidentul vascular cerebral sever, cauza de mortalitatea precoce

Ministrul Sanatatii: Legea vaccinarii nu se refera la obligativitate

Neurochirurgi demisionari de la Colentina: Am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe

DSP Suceava are director nou