Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

09/04/2019

Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raspunsurile-unui-medic-de-familie-privind-veniturile-fnuass-2019/

Pentru cine afirma:
– “Platim foarte multi bani la sanatate!

Bugetul CNAS – FNUASS – este in anul 2019, de 39.183.757.000 lei. Acesta este reprezentat de contributii obligatorii, taxe si impozite de la furnizorii de medicamente (4,7%), asigurati (angajati, microintreprinderi, persoane ce lucreaza pe contract, contabili, medici, si alti liberi profesionisti, arendarea de bunuri agricole si altii) si asiguratori, (87,3%) si subventii de la bugetul statului prin MS sau alte administratii publice (7,8%).

Pentru cine afirma:
– “Platesc dar nu beneficiez!

Pentru copii, pensionari, gravide neasigurate, detinuti, ajutoare sociale, neasigurati beneficiari de pachet minimal, nu contribuie nimeni la fondul sistemului de asigurari. Aceste persoane beneficieaza, insa de aisgurari de sanatate.

Ce inseamna asta? Daca la 31.12.2018 erau cca 5.220.000 salariati si 17.542.844 asigurati si neasigurati, beneficiari de servicii medicale, inseamna ca bugetul FNUASS este asigurat in proportie de 86% de angajati si angajatori.

Un angajat si angajatorul sau contribuie la buget, in medie, cu 6.556 lei/an, dar beneficieaza de doar 1.952 lei, pentru ca de restul beneficiaza si ceilalti asigurati si neasigurati.

Pentru cine afirma:
– “Statul asigura starea de sanatate a populatiei!

Prin contributia la FNUASS, statul nu asigura decat 7,8% din acest buget. Este adevarat ca prin MS se deruleaza fonduri venite de la bugetul de stat pentru programele nationale de sanatate cum ar fi: programul de vaccinari, oncologie, TBC, boli cardio-vasculare, dar acestea reprezinta un procent foarte mic fata de cel reprezentat de bugetul FNUASS (30,5% din bugetul FNUASS, dar aici intra toate DSP-urile si tot ceea ce tine de MS, nu numai servicii pentru populatie).

P.S. Citeam cu ceva vreme in urma ca in Japonia, o gravida a platit asigurarea de sanatate doar pentru un copil. Pentru ca s-au nascut doi copii, amandoi cu probleme, a fost bagat la incubator doar unul din ei. Celalalt a fost bagat mai tarziu, dupa ce familia a platit asigurarea si pentru el. O fi bine, n-o fi bine, nu stiu.

Ceea ce stiu este ca acolo sunt bani multi in sistem, iar conditiile sunt foarte bune. Nu ca la noi!

Pentru cei ce se intreaba: “Unde sunt banii platiti de mine pentru sanatate?”, voi incerca sa raspund intr-un material viitor!

Etichete: buget FNUASS, venituri cabinete medicina familie, contributie sanatate, medic de familie catalin petrencic

Autor: Catalin Petrencic

Medic de familie

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Ce raspuns a oferit Ministerului Sanatatii la solicitarea de suplimentare a fondurilor alocate cabinetelor de medicina familiei

Accidentul vascular cerebral sever, cauza de mortalitatea precoce

Ministrul Sanatatii: Legea vaccinarii nu se refera la obligativitate

Neurochirurgi demisionari de la Colentina: Am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe

DSP Suceava are director nou