Ce cred medicii specialisti despre medicul de familie

10/02/2014

Ce cred medicii specialisti despre medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-cred-medicii-specialisti-despre-medicul-de-familie/

controale-in-spitaleUn studiu publicat recent in International Journal of Family Medicine si-a dorit sa afle care este percepetia medicilor specialisti despre medicii de familie. Studiul a fost realizat in Germania. Majoritatea medicilor specialisti au precizat ca au o parere in general pozitiva despre medicii de familie, desi apar si cate opinii depreciative la adresa acestora.

Ce deficiente apar in medicina de familie

Specialistii considera ca medicul de familie are un statut bun in opinia publica, insa schimbarile majore in sistemul medical au lasat medicina de familie in urma, creandu-i o imagine “demodata”.

Medicii specialisti cred ca medicina de familie este slab reprezentata in programa universitara, cauzand astfel o lipsa a “renovarii” acestei discipline.

Pe de alta parte, studiile din Canada pe acelasi subiect arata nemultumirea medicilor de familie care considera ca sunt subapreciati de colegii lor.

O parte din medicii de familie au precizat ca in unele cazuri imaginea proasta asupra medicinii de familie e creata chiar de profesorii universitari la cursuri.

Si din aceste considerente, Germania se confrunta cu o lipsa a medicilor de familie mai ales in zonele rurale si care, conform previziunilor, se va inrautati in urmatorii zece ani.

Statisticile arata ca tot mai putini absolventi aleg medicina de familie. Pentru ca viitorii medici sa fie atrasi de medicina de familie, este nevoie, conform medicilor specialisti, de o imbunatatire a conditiilor de munca, o mai buna reprezentare a disciplinei in cursurile universitare.

Ce opinie au medicii specialisti despre pregatirea medicilor de familie

Majoritatea medicilor specialisti intervievati considera ca un medic de familie este bine pregatit, are un simt bun in diagnosticare si, in plus, are cunostinte suplimentare in mai multe arii, precum ginecologie, urologie, neurologie.

Multi medici specialisti au apreciat relatia apropiata pe care un medic de familie o are cu pacientii sai.

Principala calitate pe care trebuie sa o aiba un medic de familie, in opinia medicilor specialisti, este cea de coordonator, sa stie sa indrume eficient pacientii catre specialistul corect si sa ii trimita mai tarziu pentru investigatii suplimentare.

Medicul de familie este frustrat de conditiile de munca

Medicii de familie considera ca medicul de familie este, in general, frustrat de conditiile in care isi face meseria.

Pe de alta parte, acestia considera ca relatia pacient-medic de familie s-a modificat, si nu intotdeauna in bine.

Tot mai multi pacienti se informeaza pe interent despre diagnostic si medicamente, si astfel ajung sa conteste decizia medicului de familie.

Pe de alta parte, pacientii din orasele mari prefera sa mearga direct la specialist, si nu la medicul de familie, ajungand ca medicul de familie sa fie indispensabil doar in mediul rural.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie