CCR: Sintagma “sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului” este neconstitutionala

19/07/2018
CCR: Sintagma “sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului” este neconstitutionala

CCR: Sintagma “sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului” este neconstitutionala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ccr-sintagma-sistemul-dosarului-electronic-de-sanatate-al-pacientului-este-neconstitutionala/

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este neconstitutionala sintagma “sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului” din Legea privind reforma in domeniul sanatatii.

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.30 alin.(2) si (3) si art.280 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului, relateaza Digi24.

Intr-un comunicat al CCR se arata ca, in urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi s-a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.30 alin.(2) si (3), precum si sintagma “sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului” din cuprinsul art.280 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat ca dosarul electronic de sanatate, instituit prin reglementarile criticate, cuprinde date personale cu caracter medical, protejate prin art.26 din Constitutie. In masura in care statul a instituit prin lege o masura in aplicarea dreptului la ocrotirea sanatatii persoanei, prevazut de art.34 din Constitutie, tot acestuia ii revine obligatia de a proteja si garanta caracterul confidential al informatiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelasi nivel. Aceasta, intrucat, nu este indeajuns ca protejarea datelor medicale sa fie realizata printr-o legislatie infralegala, care este caracterizata printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate (a se vedea in acest sens decizia nr.17 din 21 ianuarie 2015, decizia nr.51 din 16 februarie 2016 sau decizia nr.61 din 7 februarie 2017). Or, dispozitiile legale criticate nu reglementeaza in sine nicio masura care sa poata fi calificata drept garantie a dreptului la viata intima, familiala sau privata, astfel incat Curtea a constatat incalcarea art.26 din Constitutie“, transmite CCR conform  sursei mentionate.

De asemenea, CCR a mai precizat ca “prin urmare, s-a ajuns la situatia in care un act administrativ cu caracter normativ sa stabileasca aceste garantii, neprevazute de lege, in conditiile in care legislatia secundara trebuia sa se limiteze doar la organizarea punerii in executare a acestor garantii. Actul administrativ normativ nu poate, prin continutul sau, sa excedeze domeniului organizarii executarii legii. Printr-un atare procedeu s-ar ajunge la modificarea/completarea insasi a legii. In consecinta, Curtea a constatat si incalcarea art.1 alin.(5) din Constitutie“.

Aceasta decizie este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: