Cat a platit CNAS pentru afectiunile cauzate de alcool

31/10/2013

Cat a platit CNAS pentru afectiunile cauzate de alcool

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cat-a-platit-cnas-pentru-afectiunile-cauzate-de-alcool/

consumul-daunator-de-alcoolIn anul 2012, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a platit aproximativ 25 de milioane de euro pentru cazurile de internari in spitale din cauza afectiunilor cauzate de consumul daunator de alcool. In total au fost identificate 69.904 de cazuri externate asociate consumului de alcool. Statisticile fac parte din primul Studiu privind impactul economic al consumului daunator de alcool asupra sistemului de sanatate din Romania.

Ce afectiuni a cauzat consumul de alcool in 2012

Dintre cele aproximativ 70.000 de cazuri internate din cauza consumului de alcool:

  • 73,82% au fost cazuri de boli si tulburari ale sistemului hepatobiliar si ale pancreasului
  • 22,26% – tulburari mentale organice atribuite consumului de alcool si droguri
  • 46,3% dintre aceste cazuri au fost complicatii.

Consumul daunator de alcool este asociat cu afectiuni precum ciroza hepatica, epilepsie primara, cancer la gura si nazofaringe, esofag, laringe, cancer la san, afectarea fatului.

“Romania are cea mai inalta rata standardizata a mortalitatii atribuita alcoolului din UE la femei, si se afla pe locul 4 la barbati, dupa Estonia, Letonia si Lituania”, a precizat dr. Adriana Galan, Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru Romania.

In acelasi timp, dintre conducatorii auto depistati ca au consumat alcool, jumatate aveau varsta sub 35 de ani, iar 10% dintre ei aveau pana in 22 de ani.

Consumul de alcool produce dependenta

Cea mai inalta rata a consumului de alcool se inregistreaza in partea estica si centrala a Europei. Dependenta de alcool afecteaza 5,4% dintre barbati si 1,5% dintre femei.

“Consumul excesiv de alcool conduce progresiv la modificari ale creierului care pot creste dorinta de a consuma alcool si reduce controlul asupra acestui consum, provocand dependenta”, precizat prof.univ.dr. Doina Cosman.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: