Cardul national de sanatate, obligatoriu de la 1 februarie 2015

05/01/2015

Cardul national de sanatate, obligatoriu de la 1 februarie 2015

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardul-national-de-sanatate-obligatoriu-de-la-1-februarie-2015/

Cardul electronic de asigurari de sanatateIncepand cu 1 februarie 2015, asiguratii si furnizorii de servicii medicale din Romania vor trebui sa utilizeze cardul de sanatate.

“Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se face incepand cu 1 februarie 2015”, scrie intr-un proiectul de Hotarare de Guvern.

De asemenea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat ca  pana la 1 februarie se face initierea cardurilor de catre medicii de familie, astfel incat acestea sa devina active.

Acelasi proiect de act normativ prevede ca asiguratul va suporta costurile fabricarii si distribuirii cardului in cazul in care acesta ii este furat ori se deterioreaza sau se pierde. Acelasi lucru este valabil in cazul modificarii datelor personale de identificare.

“Asiguratul suporta contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia, in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia, precum si in situatia modificarii datelor personale de identificare”, se precizeaza in proiect, conform Mediafax.

Eliberarea unui nou card national se face in termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea unei cereri la casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana respectiva. Pana la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale se realizeaza pe baza unei adeverinte eliberate de casele de asigurari de sanatate.  

1 Comentarii

  1. ionmihaitaemilian says:

    Dar ce facem in cazul in care pacientul isi uita codul pin de la card ? Am avut deja aceasta situatie; nu am gasit nicio modalitate de a reseta codul pin… avand in vedere ca inca nu sunt obligatorii cardurile n-a fost nicio problema. Dar de la 1 februarie cum vom proceda ? Avand in vedere acest eveniment am inceput sa imi notez pinul in fisa pacientilor – nu este recomandat deoarece “codul pin de la cardul de sanatate este confidential” adica n-ar trebui sa il stie decat pacientul – demonstrand astfel inutilitatea informatiilor trecute pe card (la un pacient grav, inconstient care ajunge la urgenta, cardul din buzunar va demonstra ca este asigurat (desi in urgenta nu este nevoie) dar in lipsa codului pin nu ai acces la informatiile de pe el).
    Inca o intrebare – in perioada de 30 de zile pana cand ii vine pacientului un nou card cum vom valida serviciile efectuate in SIUI? deoarece validarea acestora necesita prezenta cardului in cititor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: