Campanie privind autismul

04/07/2012

In Romania, conform studiilor efectuate,  numarul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ in ultimii ani: de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual in anii ‘80-‘90 la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. Alexandru Obregia, astazi, la aceeasi clinica, se evalueaza 10-15 cazuri noi pe saptamana.Conform specialistilor,  depistarea precoce (la varsta de 18 – 36 luni a copilului) si interventia terapeutica inceputa timpuriu cresc cu pana la 47% sansele de recuperare ale copiilor cu autism.

Pentru o mai buna informare a populatiei despre  autism si semnele cele mai frecvente care pot fi depistate la copii inca de la varste fragede, Fundatia Fundatia Romanian Angel Appeal  a amplasat vineri , 6 iulie a.c. in Parcul Lumea Copiilor din Bucuresti (la intrarea dinspre Palatul National al Copiilor  un panou informativ- denumit Stiu ce este autismul –  iar voluntarii vor imparti flyere care descriu principalele simptome ale tulburarilor de spectru autist (TSA), dar si resurse online la care pot apela pentru mai multe informatii.Activitatea face parte din campania de informare si sensibilizare “Ofera-mi o sansa!” derulata de Fundatia Romanian Angel Appeal in cadrul proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist si este o continuare a actiunii de informare pe care Fundatia a desfasurat-o in luna mai, la Baby Expo, unde a sustinut si un seminar referitor la simptomele autismului.

Notele de spectru autist identificate la copii sunt din ce in ce mai variate si mai des intalnite in ultimii ani. Cauzele autismului sunt neclare, insa este esential ca aceste tulburari sa fie identificate precoce, iar sedintele de recuperare sa inceapa cat mai devreme”,  a declarat dr. Laura Mateescu, psihiatru de copii si adolescenti la Spitalul „Alexandru Obregia” din Capitala.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Inspectia sanitara de stat din cadrul MS a dat aproape 6000 de amenzi

Numarul si tipurile de analize medicale pentru personalul din spitale va fi stabilit printr-o Hotarare de Guvern

28 de medici de familie din Covasna se apropie de pensionare si nu are cine sa ii inlocuiasca

2018 – un an greu pentru medicii de familie

Personalul de la Ambulanta, instruit pentru identificarea pacientilor cu AVC care au nevoie de tromboliza