Campanie de informare pentru prevenirea cancerului la san

11/10/2013

Campanie de informare pentru prevenirea cancerului la san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-informare-pentru-prevenirea-cancerului-la-san/

Riscul de cancer la san poate fi redus fara efortCampania de informare despre cancerul la san “Nu am facut destul” se desfasoara in luna octombrie si este organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer. Campania marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului -1 octombrie.

Prevenirea la timp a cancerului la san

Specialistii considera ca se poate vorbi de vindecare in cazul in care cancerul la san, mai ales la femeile de peste 45 de ani, ar fi prevenit la timp.

Cu toate acestea, in Romania nu exista un program national de screening  pentru depistarea la timp a cancerului mamar.

“Cancerul la san este mai frecvent in randul doamnelor de peste 45 de ani din cauza schimbarilor prin care trece o femeie (…). Cea mai eficienta metoda de stopare a acestei maladii este preventia si tratarea in stadiu incipient-nu este descoperit, nu avem un program national de screening (n.r. –pentru preventie), nu avem radioterapie, avem numai promisiuni”, a precizat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Preventia prin vizite regulate la medic

Cezar Irimia a precizat ca un prim pas important pentru preventia cancerului la san este vizita regulata la medic, repetarea analizelor si informarea despre cancerul mamar.

Pacientii pot fi testati gratuit si, la momentul prezent, nu exista liste de asteptare pentru bolnavii de cancer mamar.

“Fiecare pacienta din Romania poate fi testata gratuit si daca este pozitiva-indiferent daca este o forma incipienta sau avansata a bolii – beneficiaza de gratuitate. Nu mai exista liste de asteptare pentru tratamentul tintit in aceasta situatie. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creste sansele de reusita a tratamentului”, a precizat dr. Stefan Curescu, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.

Informatii suplimentare despre aceasta campanie sunt puse la dispozitie pe site-urile www.invingecancerul.ro, www.fabc.ro, si pe pagina de Facebook a FABC.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: