Calitatea tratamentului in hemofilie situeaza Romania pe ultimul loc in UE

07/10/2013

Calitatea tratamentului in hemofilie situeaza Romania pe ultimul loc in UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/calitatea-tratamentului-in-hemofilie-situeaza-romania-pe-ultimul-loc-in-ue/

Calitatea tratamentului in hemofilie situeaza Romania pe ultimul loc in UEHemofilia este o boala rara in Romania, dintre cei 2000 de bolnavi, 1600 au forma A sau B, iar 400 boala inrudita von Willebrand, conform precizarilor dr. Margit Serban, presedintele Comisiei de hematologie din Ministerul Sanatatii. Romania primeste 0,6 unitati internationale de factor de coagulare per capita, ceea ce determina ca tara noastra sa se situeze pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste calitatea tratamentului in hemofilie.

Furnizarea si disponibilitatea factorului de coagulare

Exprimarea calitatii tratamentului in hemofilie se face in unitati internationale de factori de coagulare per cap de locuitor.

“Cu 0,51 unitati pe cap de locuitor pentru utilizarea Factorului VIII, utilizat in tratamentul hemofiliei, Romania este singurul stat membru UE cu cea mai scazuta cantitate de factor, sub nivelul european minim recomandat de 3 unitati pe cap de locuitor pentru folosirea Factorului VIII, urmata doar de Letonia, cu 1,7 unitati per capita”, a precizat Brian O’Mahony, presedintele consortiului european de hemofilie.

Romania este depasita in acest clasament si de tari care nu fac parte din UE, Ucraina, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Azerbaidjan.

Ce afectiuni majore cauzeaza lipsa tratamentului in hemofilie

Una din cauzele mortalitatii in randul bolnavilor de hemofilie este sangerarea in locuri periculoase in lipsa tratamentului.
In cazul in care hemoragia este localizata la creier, aceasta poate cauza paralizie, epilepsie sau alte afectiuni.

“Afectarea caracteristica este cea a articulatiilor, pentru acesti bolnavi chiar mersul si miscarea este un efort care determina sangerari intraarticulare si care ajung la artropatie, schiopatare”, a precizat dr. Margit Serban.

Finantarea tratamentului pentru bolnavii cu hemofilie

Includerea hemofiliei in programul national de sanatate, in categoria bolilor rare, a determinat scaderea finantarii la 0,5%, conform precizarilor dr. Margit Serban. Medicul a subliniat importanta inceperii tratamentului in momentul in care apare riscul traumatismelor minore.

Reprezentantii Consortiului European de Hemofilie si Asociatia Romana de Hemofilie vor semna vineri un protocol cu Ministerul Sanatatii in vederea instituirii unui grup de lucru care se vor centra pe problematica hemofiliei in Romania.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

S-a decis relaxarea unor masuri restrictive, in Capitala

Inca doua cazuri de SARS-CoV-2 cu mutatia britanica | MS recomanda testarea la primele simptome ale bolii

Rusia a solicitat Uniunii Europene sa autorizeze vaccinul Sputnik V

Adrian Gheorghe, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile – vaccinate in etapa a II-a | Medicii de familie vor colabora cu asistenta sociala