Cabinetele de medicina de familie pot deschide puncte secundare de lucru in mediul rural

13/09/2022
Cabinetele de medicina de familie pot deschide puncte secundare de lucru in mediul rural

Cabinetele de medicina de familie pot deschide puncte secundare de lucru in mediul rural

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cabinetele-de-medicina-de-familie-pot-deschide-puncte-secundare-de-lucru-in-mediul-rural/

Cabinetele de medicina de familie vor putea deschide puncte secundare de lucru in mediul rural, in aceeasi unitate administrativ-teritoriala sau in alte unitati unde exista deficit de medici, potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputatilor.

Initiativa legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, relateaza Agerpres.

Modificarile legislative vizeaza incurajarea cabinetelor de medicina de familie sa deschida puncte secundare si in alte unitati administrative in care exista deja un cabinet medical daca autoritatile locale considera ca este oportun din punct de vedere al interesului social local.

Potrivit proiectului, “cabinetele de medicina de familie pot deschide cel mult doua puncte secundare de lucru daca solicitantul asigura un program fractionat de minimum 10 ore pe saptamana in norma lui de baza sau peste norma lui de baza”.

“Punctele de lucru pot fi deschise in mediul rural in aceeasi unitate administrativ-teritoriala sau in alte unitati unde exista deficit de medici stabilit de catre o comisie organizata la nivelul directiilor de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, alcatuita din: un reprezentant al casei de asigurari de sanatate judetene sau al municipiului Bucuresti; un reprezentant al directiei de sanatate publica judetene sau al municipiului Bucuresti; un reprezentant al colegiului judetean al medicilor sau al municipiului Bucuresti”.

In legea in vigoare se prevede ca punctele secundare de lucru pot fi deschise in alta unitate administrativ-teritoriala, unde nu functioneaza un alt cabinet medical in specialitatea medicina de familie, mai relateaza sursa citata.

De asemenea, deputatii au mai stabilit ca serviciile medicale prestate in aceste puncte secundare sunt decontate in integralitate, conform legislatiei in vigoare, indiferent daca au fost prestate de catre medicul de familie titular al cabinetului sau de catre medicii angajati ai cabinetului.

“Autoritatile administratiei publice locale pot acorda facilitati si stimulente aferente infiintarii si functionarii punctului secundar de lucru, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare”, mai prevede proiectul.

In acest sens, autoritatile administratiei publice locale pot incheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil in care sa se consemneze drepturile si obligatiile partilor. Aceste prevederi se aplica si punctelor de lucru deja infiintate.

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor modifica normele de aplicare ale Contractului-cadru in acord cu prevederile din prezenta lege in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi.

In acest caz, Camera Deputatilor a fost for decizional.

Etichete: cabinetele de medicina de familie, puncte secundare de lucru cabinete medicina de familie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: