Medic: BPOC va deveni, in cativa ani, a treia cauza de mortalitate in lume

19/07/2021
Medic: BPOC va deveni, in cativa ani, a treia cauza de mortalitate in lume

Medic: BPOC va deveni, in cativa ani, a treia cauza de mortalitate in lume

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bpoc-va-deveni-a-treia-cauza-de-mortalitate/

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) va ajunge sa fie, in cativa ani, a treia cauza de mortalitate la nivel mondiala afirmat presedintele Societatii Romane de Pneumologie Roxana Nemes.

Potrivit medicului, incidenta BPOC in Romania este de 8,9%, insa exista multi pacienti nediagnosticati, relateaza Agerpres.

“Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului de aer care e incomplet ireversibila. BPOC va ajunge in cativa ani sa fie a treia cauza de mortalitate in lume. Mortalitatea prin BPOC este in crestere la nivel mondial. Incidenta in Romania este de aproximativ 8,9%. Sunt multi pacienti nediagnosticati”, a atentionat medicul in cadrul unui eveniment organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Medicul a vorbit si de principalii factori de risc pentru aceasta boala

“Fumatul reprezinta cel mai important factor de risc cunoscut, in ceea ce priveste BPOC. In tarile cu o cultura de tip european, se considera ca peste 90% din cazurile de BPOC sunt determinate de fumat’ , a aratat Nemes.

Ea a mai atentionat si asupra faptului ca si vapingul, adica utilizarea tigarilor electronice, provoaca leziuni asemanatoare fumatului clasic.

Potrivit medicului, peste un milion de persoane din Romania au afectiuni respiratorii.

In ceea ce priveste astmul, Nemes a sustinut ca 10% din pacientii care au aceasta afectiuni prezinta forma severa a bolii.

Potrivit sursei citate, in opinia sa, vaccinarea reprezinta ‘singura arma redutabila’ pentru preventie, subliniind importanta administrarii vaccinurilor antigripale si pneumococice.

Etichete: BPOC, bronhopneumopatia obstructiva cronica, factori de risc BPOC,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: