Biopsie mamara sub ghidaj ecografic, la Spitalul Victor Babes Timisoara

22/07/2022
Biopsie mamara sub ghidaj ecografic, la Spitalul Victor Babes Timisoara

Biopsie mamara sub ghidaj ecografic, la Spitalul Victor Babes Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/biopsie-mamara-sub-ghidaj-ecografic-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

La Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se realizeaza punctii mamare sub ghidaj ecografic. Biopsia mamara sub ghidaj ecografic reprezinta una dintre cele mai noi tehnici folosite in cadrul Laboratorului de Imagistica al Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, precizeaza unitatea medicala.

Interventia este, practic, ultima etapa de diagnostic in cadrul investigatiei unei suspiciuni de cancer. Pacientele au deja un prim scor de risc crescut, obtinut in urma unei mamografii, completata de cele mai multe ori cu un examen de ultrasonografie mamara, pasul urmator fiind biopsia.

Aceasta este facuta sub ghidaj ecografic, permitand obtinerea unui fragment din tesutul tumoral ce urmeaza a fi supus apoi unei analize anatomopatologice care va reliefa tipul si subtipul tumoral caracteristic leziunii respective, va permite analiza unor parametri, a unor mutatii si a unor caracteristici lezionale care fac posibila, pe de-o parte, incadrarea tumorala, iar, pe de alta, stabilirea unei conduite terapeutice.

“Presupune o examinare ecografica prealabila, pentru a alege zona de abord care pune in evidenta leziunea si caile de abord cat mai facile pana in vecinatatea leziunii. Interventia se face sub anestezie locala, utilizandu-se un pistol semiautomat de biopsie. In termeni simpli, un ac mai gros care este introdus pana la nivel lezional, dupa o anestezie locala, care permite prelevarea unui fragment de dimensiuni diferite, de 1-2 cm. Post procedura, fragmentele sunt fixate in formol, sunt trimise catre laboratorul de anatomopatologie, iar pacienta ramane sub observatie”, spune dr. Antonio Fabian – medic rezident Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Incizia efectuata cu ajutorul unui bisturiu are dimensiuni foarte mici, de cativa mm, pentru a permite patrunderea unui ac, de care e legat un fir subtire, care va fi condus, sub control imagistic, pana la leziunea aflata la nivelul sanului. Zona de actiune este mai bine vizualizata datorita ghidajului ecografic. Pistolul de biopsie si instrumentarul de prelevare semiautomat permit recoltarea unui fragment cilindric care il va ajuta pe specialistul anatomopatolog sa obtina un rezultat care sa faca diferenta intre un nodul benign si unul malign.

“Din punct de vedere legal, din punct de vedere terapeutic, pacienta sau pacientul, in cazuri mult mai rare, nu poate fi incadrat oncologic, ca sa beneficieze de un tratament modern si tintit si cu o anumita rata de succes, si sa aiba un potential ori de curabilitate ori de prelungire a supravietuirii si de imbunatatire a calitatii vietii, fara un rezultat histopatologic. Si, mai mult decat atat, rezultatul histopatologic transeaza diagnosticul diferential intre o leziune benigna si una maligna”, mai explica dr Antonio Fabian – medic rezident Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Procedura, care se face pe baza unei internari de zi, are mai putine riscuri decat chirurgia clasica si permite recuperarea mai rapida a pacientei.

“Tehnica de biopsie mamara vine in completarea examenului imagistic al sanului pentru leziunile suspecte. Este o metoda minim invaziva care va confirma aceasta suspiciune a unei posibile leziuni neoplazice. Pacientele care se interneaza sau se adreseaza spitalului nostru vin cu o suspiciune de leziune mamara si pleaca cu o confirmare de diagnostic, ceea ce este foarte important in managementul acestei patologii”, a declarat si SL. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potricvit comunicatului de presa.

In Spitalul de Boli Infectioase si Penumoftiziologie dr. Victor Babes aceste interventii se fac pe baza unei programari, in cadrul Centrului de Imagistica si Radiologie Medicala.

Etichete: biopsie mamara, punctie mamare sub ghidaj ecografic, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: