Biologii si chimistii din sistemul public de sanatate cer modificarea grilei de salarizare

21/02/2018

Biologii si chimistii din sistemul public de sanatate cer modificarea grilei de salarizare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/biologii-si-chimistii-din-sistemul-public-de-sanatate-cer-modificarea-grilei-de-salarizare/


Peste 600 de biologi si chimisti cer intr-un memoriu adresat premierului Viorica Dancila, ministrului Muncii Lia Olguta Vasilescu, ministrului Sanatatii Sorina Pintea si presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea modificarea grilei de salarizare din Legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice din sistemul sanitar public si solicita sa fie identificate masuri care sa permita cresterea salariilor pentru biologii, biochimistii si chimistii din sistemul privat de sanatate.

Memoriul a fost semnat in trei zile de 652 de biologi si chimisti dintr-un numar de 3.500 care isi desfasoara activitatea in sistemul public si privat, relateaza Agerpres.

Potrivit semnatarilor, in urma aplicarii Legii-cadru 153/2017, au fost generate “discrepante si frustrari uriase” intre categoriile de profesionale din sistemul sanitar public care au atributii si responsabilitati identice, cum ar fi biologii/biochimisti/chimistii fata de colegii medici de laborator.

Totodata, ei spun ca, pana la intrarea in vigoare a legii, salariile acestora erau aproximativ egale, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 3 intre biologii/biochimistii/chimistii principali si medicii specialisti de laborator.

“Mai mult, conform formei actuale a legii ce a intrat in vigoare cu data de 1 ianuarie 2018, biologii, biochimistii si chimistii, in calitate de categorie profesionala ce efectueaza, parafeaza si asuma in totalitate un act medical, vor atinge maximul din grila de salarizare abia in anul 2020, gradual, spre deosebire de medicii de laborator si asistentii medicali, care vor intra pe maxim de salarizare incepand cu luna martie 2018”, se arata in memoriu.

De asemenea, semnatarii mai spun ca doar angajatii din DSP au beneficiat de mariri substantiale in 2017, acestia reprezentand mai putin de 7% din numarul biologilor, biochimistilor sau chimistilor din sistemul sanitar si invatamantul medical.

“Cum este posibil ca un asistent medical, cei mai multi cu studii postliceale, sa aiba un salariu cat un absolvent de facultate si masterat? Salariul unui biolog sau chimist principal cu ultima gradatie in sistemul sanitar a fost mereu la nivelul unui medic specialist de laborator (coeficient 3.96 in grila de salarizare). Dupa cum se observa, anumite categorii de bugetari au fost total ignorate. S-a incalcat grav aceasta mult trambitata deviza ‘Studii egale = Salarii egale'”, mai scrie in memoriu.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 4 EMC:

Importanta vaccinarii anti-HPV

Semnatarii solicita modificarea coeficientului de salarizare pentru biologii, biochimistii si chimistii principali de la 1,96 la 3,96, cu modificarea proportionala si pentru biologii, biochimistii si chimistii specialisti si debutantii din sistemul sanitar si invatamantul superior medical. Ei cer ca marirea salariala sa se aplice cu data de 1 ianuarie 2018 pentru cei din sistemul sanitar, astfel incat echipa de personal angrenata in efectuarea investigatiilor paraclinice de laborator (medic cu specialitatea medicina de laborator, biolog, biochimist, chimist, asistent medical) sa fie tratata in mod unitar, eliminand astfel posibilitatea crearii unor noi inechitati, frustrari, inexistente pana acum.

Ei precizeaza ca in cazul in care solicitarile nu vor fi rezolvate vor face toate demersurile permise de lege pentru blocarea activitatii si vor protesta incepand cu jumatatea lunii martie.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: