Barbatii care iau antidepresive, confruntati cu un risc mai mare de ateroscleroza

05/04/2011

Barbatii care iau antidepresive, confruntati cu un risc mai mare de ateroscleroza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/barbatii-care-iau-antidepresive-confruntati-cu-un-risc-mai-mare-de-ateroscleroza/

Barbatii tratati cu antidepresive se confrunta cu un risc sporit de ingrosare a arterelor si de a suferi accidente cardiovasculare, in comparatie cu barbatii care nu iau aceste medicamente, au afirmat cercetatorii americani, intr-o conferinta la New Orleans, weekend-ul trecut.

Cercetatorii de la Universitatea Emory din orasul Atlanta, statul american Georgia, sustin ca au realizat primul studiu din lume care a facut legatura dintre accidentele cardiovasculare si folosirea antidepresivelor.

Concluziile acestui studiu se bazeaza pe examinarea a 513 perechi de gemeni a caror varsta medie a fost de 55 de ani.

Barbatii care iau medicamente antidepresive au artere a caror stare este considerata “imbatranita” cu circa patru ani, comparativ cu arterele fratilor lor gemeni, care nu iau acele medicamente. In cazul acestor pacienti, peretii interni ai arterei carotide erau mai grosi cu 5% (37 de microni in plus).

“Exista o asociere clara intre grosimea peretilor interni ai arterelor si administrarea de antidepresive”, a declarat Amit Shah, cardiolog la Universitatea Emory din Atlanta, principalul autor al studiului.

Potrivit unor studii anterioare, cercetatorii au ajuns in urma unor calcule la concluzia ca, odata cu varsta, peretii interni ai arterelor se ingroasa cu 10 microni pe an, acest fenomen corespunzand cu o crestere cu 1,8% a riscului de producere a unei crize cardiace sau a unui accident cerebral vascular.

“Deoarece nu vedem legatura dintre depresia in sine si ingrosarea arterei carotide, acest studiu intareste ipoteza potrivit careia este mult mai probabil ca medicamentele antidepresive, mai mult decat depresia, sa reprezinte o explicatie pentru aceasta asociere”, a concluzionat Amit Shah.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara