Avertizare OMS: Telefoanele mobile pot cauza cancer! Cum putem reduce riscul de imbolnavire

01/06/2011

Avertizare OMS: Telefoanele mobile pot cauza cancer! Cum putem reduce riscul de imbolnavire

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avertizare-oms-telefoanele-mobile-pot-cauza-cancer-cum-putem-reduce-riscul-de-imbolnavire/

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca telefoanele mobile pot cauza cancer si a sfatuit utilizatorii sa limiteze timpul de folosire a acestora, sa foloseasca dispozitive hands-free sau sa trimita mesaje in loc sa sune.

Este pentru prima data cand Organizatia Mondiala a Sanatatii gaseste o legatura intre utilizarea telefonului mobil si cancer, la putin timp dupa ce o alta cercetare a relevat ca utilizarea telefonului mobil timp de 30 de minute zilnic creste riscul de cancer cerebral cu 40 la suta, scrie dailymail.co.uk.

Companiile din industria de telefoane mobile au reactionat imediat si au afirmat ca nu s-a dovedit clar ca dispozitivele cauzeaza cancer.

Directorul Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, Christipher Wild, a declarat ca, date fiind potentialele consecinte pentru sanatatea oamenilor, este important ca cercetarea referitoare la folosirea telefoanelor mobile sa continue pe termen lung.

“Este important sa luam masuri pentru a reduce expunerea, cum ar fi utilizarea hands-free-ului si trimiterea de SMS-uri”, a declarat Christipher Wild.

Concluzia Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului a venit dupa o saptamana de cercetare a tuturor dovezilor stiintifice disponibile, de catre 21 de cercetatori din 14 tari. Grupul a ajuns la concluzia ca folosirea telefoanelor mobile este “posibil cancerigena”, insa mai putin decat fumatul sau expunerea la soare.

Unii dintre cercetatori spun ca descoperirea are lipsuri si sfatuiesc oamenii sa nu fie ingrijorati, insa altii avertizeaza asupra riscurilor.

“De ce este surprinzator ca riscul de tumori cerebrale creste daca tii un telefon mobil apasat pe ureche?” spune Denis Henshaw, expert in radiatii la Universitatea Bristol.

Cercetatorii au gasit de asemenea o posibila legatura intre folosirea telefoanelor mobile si tumorile necancerigene ale nervilor care transmit informatii despre sunet de la ureche la creier.

In lume, cinci miliarde de oameni folosesc zilnic telefoanele mobile.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: