Atentionare de calatorie: S-a actualizat lista cu tarile pentru care se solicita vaccinarea antipoliomielitica

17/12/2020

Atentionare de calatorie: S-a actualizat lista cu tarile pentru care se solicita vaccinarea antipoliomielitica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atentionare-de-calatorie-s-a-actualizat-lista-cu-tarile-pentru-care-se-solicita-vaccinarea-antipoliomielitica/

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) – Comitetul de Urgenta a IHR (International Heath Regulation) a decis prelungirea masurii de extindere a Starii de Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala – USPII, in urma evaluarii recente cu privire la pericolul de raspandire a virusului polio salbatic si / sau derivat din vaccin.

In urma evaluarii de risc, care tine cont de zona de calatorie, durata sederii, activitatile desfasurate si antecedentele vaccinale, s-a actualizat lista cu tarile pentru care se solicita vaccinarea antipoliomielita, astfel: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine si Yemen.

Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati anti polio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.

Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari (conform Regulamentului Sanitar International 2005) si va insoti documentele de calatorie.

Este posibil ca persoanele care intentioneaza planificarea unei calatorii sa nu aiba dreptul sa paraseasca teritoriul acestor tari, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio.

In caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective, care sa calatoresc spre Romania, li se va solicita carnetul international de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Planul National de Vaccinare

Vaccinarea se recomanda acelor persoane care calatoresc spre si dinspre: Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africana, Ciad, Coasta de Fildes. Guineea, Republica Democratica Congo, Etiopia, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Togo si Zambia.

Specialistii structurilor de sanatate publica, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar International – 2005, reitereaza faptul ca raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel international inca se constituie ca un risc si OMS actualizeaza periodic “Lista tarilor pentru care se cere vaccinarea anti polio”, dupa primirea rapoartelor din tarile respective.

Etichete: vaccinarea antipoliomielita, virusul polio, lista tari pentru care se cere vaccinarea anti polio

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela