Atentie la pacientii cu intoxicatie cu ciuperci!

11/06/2013

Atentie la pacientii cu intoxicatie cu ciuperci!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atentie-la-pacientii-cu-intoxicatie-cu-ciuperci/

Atentie la pacientii care prezinta dureri abdominale, greturi si varsaturi, transpiratie abundenta, diaree apoasa si urat mirositoare, furnicaturi ale extremitatilor, ar putea sa fie intoxicati cu ciuperci!

Intoxicatiile cu ciuperci reprezinta o problema medicala importanta, ca urmare a frecventei crescute a acestora in sezonul estival (mai ales in mediul rural), cat si din cauza gravitatii lor. Ele constituie una dintre marile urgente medicale, deoarece reprezinta o treime din intoxicatiile care se soldeaza cu deces atat la adulti cat si la copii spune dr. Stefan Popescu, purtatorul de cuvant al DSP Dolj.

De ce apar intoxicatiile cu ciuperci?

In ultimul timp, chiar persoane bune cunoscatoare recunosc ca, la o atenta examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranta ca acestea sunt comestibile, cu atat mai mult cu cat ele pot fi insamantate cu sporii ciupercilor otravitoare sau pot suferi mutatii genetice.

Substantele toxice nu pot fi anihilate prin spalare sau curatarea invelisului exterior, nici prin preparare termica, congelare sau conservare si, din pacate, nu există antidot impotriva lor, tratamentul fiind doar de sustinere, simptomatic.

Ce trebuie facut in cazul unei intoxicatii cu ciuperci?

“Avand în vedere ca este posibila o evolutie grava, uneori letala a bolii, intoxicatia cu ciuperci trebuie considerata o urgenta medicala majora fiind obligatorie apelarea numarului de urgenta 112 si prezentarea imediata intr-un serviciu medical de urgenta”, mai afirma purtatorul de cuvant al DSP Dolj.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful OMS a precizat ca donarea de vaccinuri catre tarile sarace trebuie sa se faca in cateva zile, nu luni

Optimizarea platformei de vaccinare pentru optiunea de programare a copiilor din grupa 12-15 ani

Proiectul “Zi libera pentru vaccinare” – respins de Senat

Peste 29.000 de doze de vaccin anti-Covid administrate in cabinetele medicilor de familie

La cinci case de asigurari de sanatate au fost ocupate posturile de directori generali