Astmul bronsic poate fi tinut sub control cu tratament decontat 100% de CNAS

02/05/2023
Astmul bronsic poate fi tinut sub control cu tratament decontat 100% de CNAS

Astmul bronsic poate fi tinut sub control cu tratament decontat 100% de CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/astmul-bronsic-poate-fi-tinut-sub-control-cu-tratament-decontat-100-de-cnas/

Ziua Mondiala a Astmului, marcata la data de 2 mai, este aniversata sub motto-ul “Ingrijirea astmului pentru toti”.

Prof. Univ. Dr. Carmen Panaitescu, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC), lanseaza cu acest prilej un apel catre cei care sufera de astm:

“In Romania, in acest moment, pacientii cu astm alergic beneficiaza de aceleasi terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj in acest moment este ca tratamentul este complet compensat si de curand au fost introduse pe lista de gratuitati si o serie de teste moleculare necesare diagnosticarii pacientlor alergici. Astmul alergic este o boala cu care se poate trai, cu o calitate a vietii buna, atata timp cat este tratata corespunzator. Toti pacientii pot accesa aceste tratamente si e nevoie sa inteleaga cat este de important sa fie monitorizat si sa primeasca terapiile care sa ii imbunatateasca calitatea vietii”.

Potrivit unui comunicat al SRAIC, rata de mortalitatea cauzata de astm in Romania este cu 50% mai mare decat cea la nivel European, adica 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual. Majoritatea pacientilor cu astm alergic prezinta si simptome de rinoconjunctivita alergica.

Dintre pacientii cu astm, un procent de 2-5% evolueaza spre forme severe care necesita terapii complexe, au frecvente exacerbari care necesita vizite in serviciul de urgenta sau internari, de aceea e nevoie ca tratamentul sa fie adecvat si monitorizarea recurenta.

„Astmul este o boala inflamatorie a cailor respiratorii care determina simptome caracteristice: tuse, in special noaptea, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, senzatie de constrictie, durere sau presiune la nivel toracic. Trebuie subliniat ca nu orice persoana cu astm are aceleasi simptome, in acelasi mod. Foarte important: pentru astm nu exista vindecare. Simptomele astmului pot fi insa tratate eficient la majoritatea pacientilor, dar netratarea astmului este si mai costisitoare. Multi pacienti din Romania raman insa slab controlati, in ciuda tratamentului disponibil si acum decontat 100% de CNAS.”, mai transmite Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica.

Etichete: astm bronsic, tratament astm bronsic, ziua mondiala a astmului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: