Asociatiile de Pacienti considera ca Avocatul Poporului respecta doar un drept: “Dreptul de a muri”

13/06/2016

Asociatiile de Pacienti considera ca Avocatul Poporului respecta doar un drept: “Dreptul de a muri”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asociatiile-de-pacienti-considera-ca-avocatul-poporului-respecta-doar-un-drept-dreptul-de-a-muri/

pacienti-drepturiAsociatiile de Pacienti nu vor gira Raportul special privind sistemul sanitar national propus de Avocatul Poporului.

Reprezentantii a 5 asociatii ale pacientilor au decis sa paraseasca dezbaterea privind problemele cu care se confrunta sistemul national de sanatate, organizata de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

“Am luat greu decizia sa particip la aceasta dezbatere, desi din experienta stiu ca sunt doar alte vorbe, nimic nu se schimba. Am fost insotita de mai multi experti ai organizatiilor membre in CNDR, astfel ca imi revenea sarcina sa pun din nou in atentie grava problema cu care se confrunta pacientii cu distrofie musculara. De cinci ani de zile, nu avem in Romania un spital de profil, oamenii mor in chinuri cumplite. Acesta este un motiv pentru care nu am voie sa epuizez nicio sansa. De cand am iesit din sala imi rasuna continuu in urechi vorbele domnului Ciorbea, in momentul in care Rozalina Lapadatu a explicat de ce parasim sala: ‘Doamna, dar v-am chemat sa ne transmiteti in scris problemele, nu sa le spuneti aici!’ Ma simt umilita si desconsiderata”, a declarat Daniela Tontsch, presedinte CNDR, potrivit publicatiei Curentul.

De asemenea, Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR, a afirmat ca intre ceea ce sustine Avocatului Poporului si cum actioneaza este o cale lunga.

“Discriminarea a fost prezenta inca din debutul intalnirii. Prezentarea nominala a fost facuta doar pentru participantii reprezentanti ai institutiilor de stat. Ceilalti am fost prezentati la categoria “alti participanti”. Au luat cuvantul, pe rand, aceleasi persoane, in ciuda faptului ca Avocatul Poporului tocmai spusese ca pacientul este in centrul atentiei. Care pacient? Cand urmeaza sa fim ascultati? Cand sala devine goala? Cine ne asculta? Avocatul Poporului? Al cui avocat este? Cand vom fi tratati si ascultati ca parteneri egali?’, a declarat Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR.

Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania si presedinte al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, a afirmat, printre altele, ca Avocatul Poporului a vrut sa puncteze doar inca o dezbatere.

“Ignoranta si aroganta cu care am fost tratati ne-a determinat sa parasim sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului. In loc sa fim noi primii ascultati, astfel incat executivul si legislativul sa vorbeasca in cunostinta de cauza, ei au vorbit pe rand, aratand cat de prost functioneaza sistemul de sanatate, ca si cum nu ei l-ar fi condus pana acum. Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spunea in debutul speech-ului sau ca sistemul de sanatate face parte din acel segment de securitate si siguranta nationala. Eu ma intrebam in sinea mea, daca e asa de important, unde sunt premierul Ciolos si Ministrul Sanatatii. Ar fi trebuit sa fie acolo in sala, sa auda problemele cu care ne confruntam in acest moment”, a declarat Cezar Irimia, tot potrivit Curentul.

Cezar Irimia a adaugat ca, in anul 2014, Alianta Pacientilor Cronici din Romania a inceput procesele cu statul si a castigat 19 procese pentru 200 de pacienti.

“Le-am obtinut dreptul la viata in instanta si acces la tratament prin ordonanta presedintiala. Unde a fost atunci Avocatul Poporului si de ce nu s-a sesizat? In acest moment avem tratamente intrerupte, pacienti care sunt pe cale sa faca plangere penala impotriva Ministerului Sanatatii. Lucrurile nu sunt deloc controlate, din pacate, asa cum ar fi trebuit sa functioneze un sistem de sanatate in mod coerent si eficient. Faptul ca se acuza medicii e praf in ochi, ei fac tot posibilul sa ne tina in viata. Sunt haituiti si huliti, o sa ramanem si fara ei, iar Colegiul Medicilor nu ia atitudine in acest sens. Daca se gasesc vinovatii, sa plateasca, dar nu putem sa acuzam toti medicii. In Romania, pacientii mai au un singur drept: dreptul de a muri”, a concluzionat Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania si presedinte al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, conform sursei citate.

Reamintim ca Avocatul Poporului a anuntat ca va elabora un raport special privind sistemul sanitar national, care urmeazasa fie prezentat tuturor factorilor de decizie.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: