APMGR: Taxa clawback atinge un nou maxim istoric

05/05/2015

APMGR: Taxa clawback atinge un nou maxim istoric

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apmgr-taxa-clawback-atinge-un-nou-maxim-istoric/

medicament-clawbackAsociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, afirma printr-un comunicat ca nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 al anului curent a atins un nou maxim istoric, de peste 26% din vanzarile catre sectorul public, ceea ce va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata si la prabusirea industriei farmaceutice locale.

 “Ignorarea apelurilor noastre de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, prin implementarea calculului diferentiat pentru medicamentele generice, inseamna privarea populatiei cu venituri reduse de cele mai raspandite medicamente de pe piata, care asigura tratamentul, la costuri accesibile, a celor mai multe afectiuni cronice”, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

Cresterea procentului ‘p’ din calculul taxei clawback la 26,1% in trimestrul 1 al anului 2015, de la 25,23% in trimestrul 4 al anului 2014 este o consecinta directa a cresterii consumului unor medicamente inovative al caror pret a fost mentinut la un nivel foarte ridicat in ultimii ani prin nerespectarea legislatiei privind stabilirea pretului la medicamente, mai scrie in comunicat.

“Este injust ca producatorii de medicamente generice sa fie taxati pentru finantarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitara a taxei clawback, intrucat acestia nu sunt responsabili in niciun fel de cresterea in ansamblu a consumului de medicamente. Cifra arbitrara si netransparenta comunicata trimestrial de autoritati nu reflecta in niciun fel valoarea consumului de medicamente din piata si incalca grav prevederile fiscale de predictibilitate. Este absolut necesar ca autoritatile sa corecteze aceasta situatie !”, a mai declarat Damian.

APMGR mai precizeaza ca “singura solutie care ar putea aduce lucrurile in normalitate, salvand astfel de la insolventa producatorii de medicamente generice, este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, coreland astfel sarcina fiscala cu politica de preturi in domeniul medicamentelor”

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara