APMGR: Medicamentele generice si biosimilare au opimizat bugetul CNAS

11/10/2023
APMGR: Medicamentele generice si biosimilare au opimizat bugetul CNAS

APMGR: Medicamentele generice si biosimilare au opimizat bugetul CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apmgr-medicamentele-generice-si-biosimilare-au-opimizat-bugetul-cnas/

Medicamentele generice si biosimilare intrate in Romania in ultimii opt ani au crescut accesul pacientilor la medicamente si au optimizat bugetul CNAS cu peste un miliard de euro, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Acestia estimeaza ca medicamentele generice si biosimilare care vor intra pe piata in urmatorii doi ani vor creste in urmatorii cinci ani optimizarea bugetara cu aproximativ 345 milioane euro.

“In perioada 2015-2022 au intrat pe piata peste 1.000 de medicamente generice si biosimilare care au generat economii de cost de 1,071 miliarde euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preturi mari (referinta IQVIA 2021). Mentionam ca 60% dintre aceste economii au fost generate de catre medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet si neurologie’, a afirmat Daniel Bran, vicepresedintele APMGR, potrivit unui comunicat.

In privinta medicamentelor biosimilare, acestea au, in acest moment, o pondere foarte scazuta, de doar 10% din piata medicamentelor biologice, ceea ce indica un potential ridicat de crestere a optimizarii bugetare si a accesului pacientilor la tratament.

Potrivit surse citate, in total, in acest moment in Romania exista aproape 2.500 de medicamente generice si peste 100 medicamente biosimilare, sustine APMGR.

Etichete: medicamente generice, medicamente biosimilare, APMGR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: