Apel la pacientii cronici sa ia legatura cu medicul de familie de la primele simptome de Covid-19

10/02/2022
Apel la pacientii cronici sa ia legatura cu medicul de familie de la primele simptome de Covid-19

Apel la pacientii cronici sa ia legatura cu medicul de familie de la primele simptome de Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-pacientii-cronici-sa-ia-legatura-cu-medicul-de-familie-de-la-primele-simptome-de-covid-19/

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) atrage atentia ca bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanti in decesul a peste 60.000 de persoane infectate in ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 in Romania. In context, COPAC indeamna pacientii cronici sa se testeze de la primele simptome.

“Raportarile Institutului National de Sanatate Publica arata ca peste 93% din cei decedati aveau cel putin o boala cronica din urmatoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) si, afectiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10).

In acest context, facem apel la toti pacientii cronici sa ia legatura cu medicul de famile cat mai devreme dupa aparitia primelor simptome de Covid-19. Tratamentele specifice pentru COVID-19, care acum exista, trebuie administrate cat mai repede si pot reduce semnificativ riscul de agravare al bolii, durata de evolutie a bolii, riscul de de spitalizare si deces. Interesati-va si daca medicul dvs. realizeaza teste intrucat in prezent 4000 de medici de familie fac acest lucru.”, scrie in mesajul transmis de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

“Vin cu exemplul personal: zilele trecute m-am infectat si am mers la un centru de evaluare si mi s-au facut investigatii si tratament. Am depasit usor boala desi sunt pacient cronic cu mai multe afectiuni. Ce este foarte important: nu am ramas in spital dar am beneficiat de tratament. Puteti merge la un centru de evaluare fara teama de a fi internat sau fara a exista niciun pericol”, a afirmat Radu Ganeascu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

Care sunt pasii de urmat in cazul unui rezultat pozitiv la testarea pentru detectia virusului SARS-CoV-2?

In primele 5 zile de la obtinerea rezultatului, persoanele cu cel putin doi factori de risc, trebuie sa se adreseze unui Centru de evaluare si tratament COVID-19.

In prezent sunt peste 200 de astfel de centre avizate la nivel national, lista acestora putand fi consultata pe pagina de web a Ministerului Sanatatii (AICI)

Dupa o evaluare clinica si de laborator, medicii din centrele de evaluare pot prescrie pacientilor tratament in ambulator (pentru acasa), tratament adaptat profilului clinic al fiecarui pacient, in corelatie cu severitatea bolii si prezenta factorilor de risc mentionati.

“Simptomele infectiei cu coronavirus apar de regula la 2-6 zile dupa expunere, iar in unele cazuri pana la 14 zile dupa. Cel mai frecvent observate manifestari ale Covid 19 sunt: febra sau frisoane, tuse, dificultati de respiratie, oboseala, dureri musculare si corporale, durere de cap, pierderea gustului sau mirosului, durere de gat, congestia nasului su rinoree, greata sau varsaturi, diaree. In cazul infectiei cu varianta Omicron a virusului, cercetarile indica faptul ca simptomele cel mai ades intalnite sunt rinoreea (curgerea nasului), cefaleea (dureri de cap), stare de oboseala (usoara sau severa), stranutul si durerea in gat.”, mai precizeaza COPAC.

Potrivit sursei citate, in prezent, exista tratament care poate fi administrat si previne complicatiile si ajungerea intr-o stare grava.

Etichete: pacienti cronici covid-19, simptome covid-19 pacienti cronici, testare covid pacienti cronici, COPAC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: