Apel la autoritatile publice locale: Sa nu se substituie autoritatilor medicale

27/04/2020
Apel la autoritatile publice locale: Sa nu se substituie autoritatilor medicale

Apel la autoritatile publice locale: Sa nu se substituie autoritatilor medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-autoritatile-publice-locale-sa-nu-se-substituie-autoritatilor-medicale/

Directia de Sanatate Publica (DSP) din Caras-Severin a facut, luni, un apel catre autoritatile publice locale sa nu se substituie autoritatilor medicale si sa nu solicite imperativ proceduri ce tin exclusiv de specialistii in epidemiologie.

“Dumneavoastra aveti responsabilitati fata de toti cetatenii din localitatile pe care le pastoriti, in special de cei confirmati pozitiv cu noul coronavirus dar si fata de cei autoizolati. Insa acest lucru nu trebuie sa excedeze atributiile legale de care dispuneti. Anchetele epidemiologice, decizia de a plasa oameni in izolare sau carantina, hotararile privind testarea simptomaticilor sau internarea in spitale, dupa caz, fac parte dintr-o gama de atributii ale Directiei de Sanatate Publica a judetului Caras-Severin. Aici sunt angrenate spitalele si autoritatile MAI. impreuna impreuna cu spitalele, cu Institutia Prefectului si cu autoritatile MAI implicate in aceste procese”, transmite Dr. Romeo Traian Dumitrescu, directorul executiv al DSP Caras-Severin, potrivit unui apel postat pe pagina instiutiei.

Sursa citata subliniaza ca anchetele epidemiologice sunt efectuate exclusiv de reprezentantii directiei sau de catre cadrele medicale, medici de familie, sub directa indrumare si supraveghere a DSP si nu de alte autoritati.

“UAT-urile, conducerile acestora, ne sunt parteneri de nadejde si nu dorim sa generalizam dar nu am vrea ca la nivel local acestea sa se substituie autoritatilor medicale si sa solicite imperativ proceduri care tin exclusiv de specialistii in epidemiologie. De exemplu cate persoane sau cine ar trebui izolat in cadrul anchetelor epidemiologice intr-o anumita zona. Anchetele epidemiologice sunt efectuate exclusiv de DSP Caras-Severin sau/si de catre cadrele medicale, medici de familie, sub directa indrumare si supraveghere a Directiei si nu de alte autoritati. Respingem, in acelasi timp, unele etichetari aparute in spatiul public, in unele localitati, chiar din partea unor reprezentanti ai administratiei locale, care ar trebui sa stie cum stau lucrurile, cum ca DSP nu si-ar face datoria fata de cetateni sau de pacienti. Nu exista niciun temei pentru astfel de afirmatii. Administratiile locale trebuie sa sprijine acest efort prin parghiile legale care le stau la indemana si nu prin incitari la miscari de protest sau lectii date organelor medico-sanitare”, mai transmite seful DSP Caras Severin.

Etichete: dsp caras severin, anchete epidemiologice, proceduri DSP, pandemie covid-19, proceduri epidemie coronavirus

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: