Apel catre guvernanti: “Nu aruncati pe umerii lucratorilor din sanatate raspunderea pentru propriile erori”

22/06/2021
Apel catre guvernanti: “Nu aruncati pe umerii lucratorilor din sanatate raspunderea pentru propriile erori”

Apel catre guvernanti: “Nu aruncati pe umerii lucratorilor din sanatate raspunderea pentru propriile erori”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-catre-guvernanti-nu-aruncati-pe-umerii-lucratorilor-din-sanatate-raspunderea-pentru-propriile-erori/

Federatia „Solidaritatea Sanitara” transmite ca a luat “act cu tristete” de declaratiile ministrului Sanatatii privind intentia de vaccinare obligatorie a lucratorilor din sanatate sau de obligare a celor nevaccinati sa suporte costurile testelor de depistare a virusului SARS-CoV-2. Potrivit Federatiei, astfel de declaratii dovedesc incapacitatea de intelegere a situatiei.

Conform unui comunicat de presa, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a indicat in mod public autoritatilor sanitare ca ordinea logica a masurilor este cu totul alta, respectiv:

– Identificarea corecta a numarului de lucratori din sanatate vaccinati.

– Identificarea corecta si completa a lucratorilor care au trecut printr-un episod de infectie SARS-CoV-2. A trata diferit imunitatea oferita profesionistilor din sanatate de infectare fata de cea obtinuta prin vaccinare este eronat si, raportat la procedurile aplicabile tuturor cetatenilor, discriminatoriu.

“Constructia unei campanii de vaccinare bazata pe introducerea masurilor de stimulare a vaccinarii. Declaratiile ministrului sanatatii continua de fapt povestea esecurilor institutionale, fara ca cineva sa-si asume raspunderea pentru ele.”, se precizeaza in comunicatul mentionat.

Sindicalistii au facut si un istoric al erorilor:

– “De la inceputul pandemiei pana in prezent Federatia „Solidaritatea Sanitara” a dus o lupta acerba impotriva autoritatilor care au ascuns tot timpul numarul de lucratori din sanatate infectati SARS-CoV-2. In conditiile in care fiecare lucrator care a fost infectat SARS-CoV-2 este de fapt unul care a obtinut imunitate impotriva acestui virus, informatia se dovedeste a fi extrem de importanta pentru analiza numarului lucratorilor din sanatate imunizati. La ora actuala Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucratorilor din sanatate (https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/) este singura sursa de informatii credibile privind numarul (cunoscut) de lucratori din sanatate care au fost infectati SARS-CoV-2, autoritatile statului dovedindu-se incapabile de-o evidenta corecta. Din aceasta cauza acum riscam o incalcare flagranta a drepturilor omului: lucratori din sanatate imunizati, carora nu le este recunoscuta imunitatea.

– Pe toata durata pandemiei ne-am luptat impotriva incercarii autoritatilor de-a ascunde numarul lucratorilor decedati din cauza COVID-19. La ora actuala Memorialul Eroilor din Sanatate (https://memorial.solidaritatea-sanitara.ro/) este singura sursa de informatii publice privind lucratorii din sanatate decedati din cauza pandemiei.
– Am avut apoi de infruntat perdeaua de fum a dezinformarilor oficiale privind vaccinarea lucratorilor din sanatate (https://solidaritatea-sanitara.ro/nu-transformati…/), care au anuntat sistematic un nivel al vaccinarii acestora de peste 90%.
– La ora actuala Platforma de monitorizare a impactului pandemiei COVID-19 asupra lucratorilor din sanatate este singura sursa de informatii credibile pentru o estimare corecta a numarului de lucratori din sanatate vaccinati. Desi se dovedeste ca am avut tot timpul dreptate, optimismul (nejustificat al) declaratiilor triumfatoare constituind una din cauzele nivelului actual al vaccinarii, nimeni nu este tinut responsabil iar remedierea problemelor lipseste in continuare.

– Dupa care am fost nevoiti sa constatam indiferenta Ministerului Sanatatii in fata datelor reale privind imunizarea profesionistilor din sanatate si a solutiilor pe care le-am propus pentru cresterea numarului de lucratori din sanatate vaccinati. Desi am prezentat datele unei cercetari privind situatia lucratorilor vaccinati din sanatate si intentia lor de vaccinare, impreuna cu un set de solutii de interventie in vederea stimularii vaccinarii, Ministerul Sanatatii s-a aratat indiferent, refuzand dialogul pe aceasta tema.”, scrie in comunicatul semnat de co-presedintele Radu Vasile

In acest context, mai spun reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara, au constatat ca “problema este la autoritatile care nu-si inteleg menirea si nu-si asuma responsabilitatile functiilor, nu la profesionistii din sanatate”.

De altfel, in comunicatul citat se mai solicita public “renuntarea la intentia unor astfel de abuzuri la adresa acestor categorii de lucratori.”

Etichete: solidaritatea sanitara, vaccinare personal medical, cadre medicale covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: