Amendamente propuse in privinta fiscalizarii veniturilor salariale din Sanatate

15/07/2022
Amendamente propuse in privinta fiscalizarii veniturilor salariale din Sanatate

Amendamente propuse in privinta fiscalizarii veniturilor salariale din Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/amendamente-propuse-in-privinta-fiscalizarii-veniturilor-salariale-din-sanatate/

Ministerul Finantelor a publicat, in Transparenta decizionala, Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Tinand cont ca sistemul public de sanatate reprezinta un sector prioritar, fapt dovedit tuturor prin efortul si experienta epidemiei de Covid 19 din ultimii doi, Federatia ‘”Solidaritatea Sanitara” solicita ca lucratorii din sanatate si angajatorii lor, respectiv unitatile sanitare in care isi desfasoara activitatea, sa beneficieze cel putin de un tratament fiscal nediscriminatoriu, asemanator cu cel de care se bucura lucratorii din alte sectoare prioritare cum ar fi constructii, sectorul agricol sau cel alimentar.

Amendamente propuse de “Solidaritatea Sanitara” in privinta fiscalizarii veniturilor salariale din Sanatate

Potrivit unui comunicat al Federatiei, tratamentul fiscal nediscriminatoriu inseamna:

1. Scutirea lucratorilor din sanatate de la plata contributiei sociale de sanatate -10%.

2. Diminuarea contributiei obligatorii la pensii cu 3,75% (in functie de optiunea fiecarui salariat)

3. Scutirea impozitului pe venit de 10% aplicat pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei, ce ar reprezenta un act reparatoriu in primul rand pentru categoriile cele mai afectate de lucratori din sanatate (personal auxiliar, nemedical TESA etc, care nu au inca salariile la nivelul anul 2022 in contextul in care nu au beneficiat de majorarile salariale anuale nici in anul 2021 iar legea privind majorarile de la 01 iulie 2022 stagneaza la Curtea Constitutionala) si in al doilea rand pentru toti lucratorii din sanatate (asistenti, medici, personal de specialitate etc.) deoarece inflatia galopanta a adus tot mai multi lucratori in zona saraciei salariale, veniturile salariale obtinute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supravietuirii, situatia fiind cu atat mai dramatica in sanatate si in contextul noilor previziuni epidemiologice pentru perioada urmatoare, profesionistii din sanatate fiind deja epuizati de indelungata lupta dusa deja pe frontul pandemiei.

4. Exonerarea angajatorilor din sectorul sanatate de la plata contributiei asiguratorii de munca si de la obligatia platii contributiilor pentru conditii deosebite sau speciale de munca.

Documentul cu amendamentele propuse de “Solidaritatea Sanitara”, comunicat Guvernului, Ministerului Finantelor si Ministerului Sanatatii poate fi vizualizat AICI.

Etichete: fiscalizare venituri sanatate, venituri salariale sanatate, solidaritatea sanitara

 

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Elena Barbul says:

    Ar fi ceva cit de cit,presupun ca se refera la toata lumea care mai lucreza fara exceptii.Retroactiv sa se acorde grupa de munca celor ce au lucrat in grupa dar Spitalele nu au platit si nu primesc dreptul acesta medicii si asistentele ajunse la pensie.Sa se ia in calcul si asta.

  2. prof,Dr Ljubomir Petrov says:

    propunerile se refera si la medicii pensionari,care realizeaza venituri prestand activitati medicale in policlinicile private?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: