Alianta Medicilor: Consideram jignitoare o astfel de abordare superficiala

13/10/2015

Alianta Medicilor: Consideram jignitoare o astfel de abordare superficiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alianta-medicilor-consideram-jignitoare-o-astfel-de-abordare-superficiala/

ALIANTA-MEDICILORNoi, Alianta Medicilor, ca asociatie in constituire a medicilor, consideram jignitoare o astfel de abordare superficiala de rezolvare a problemelor din sanatatea romaneasca. Este iresponsabila, este fara fundament sau acoperire si este populista. O marire de salarii infima (salariile medicilor in general nu depasesc 2500 de lei net in acest moment dupa 10-15 ani de perfectionare.

Din ordinul 1211/943/2015 nu se intelege exact care e forma in care aceasta marire se va infaptui iar din informatiile pe care le-am obtinut de la Spitalele din teritoriu si de la CJAS-uri se pare ca nimeni nu stie exact cum.

Noi vedem doua posibilitati reale conform textului de hotarare de guvern:

  1. Indexarea factorului de corectie la suma decontata de CNAS. In aceasta varianta Spitalele  Publice vor fi nevoite sa-si calculeze costurile cu salariile pe fiecare serviciu(nefiind cheltuiala egala cu salariile in servicii ca procent) si CNAS-ul sa indexeze cu factorul de corectie sumele acoperitoare pentru maririle de salarii. Dar aceasta practica ar incalca principiile legii si ale normelor Contractului Cadru 2014-2015 deoarece ar discrimina spitalele private. Nu o consideram realizabila sau posibila pentru ca este atacabila atat la consiliul concurentei cat si ca exceptie de neconstiutionalitate, ingradind accesul egal la servicii de sanatate. In plus consideram ca este imposibil ca in luna octombrie sa avem masuratori de costuri reale daca nu s-a reusit acest lucru in ultimii 25 de ani.
  2. Indexarea factorului de corectie la suma contractata de CNAS. Aceasta varianta pare cea mai plauzibila si mai usor de abordat dar are si un mare deficit. Ofera practic spitalelor oportunitatea sa munceasca mai mult platite la fel. Dar daca la nivel national masa totala de servicii este relativ costanta in lipsa unor factori externi ca epidemii sau calamitati, inseamna o redistribuire a serviciilor dinspre spitalele mici spre spitalele din centrele Universitare, astfel incat cei mici sau din orase neuniversitare nu isi vor putea indeplini sumele concurente pentru acoperirea sumelor necesare maririi de salarii. Noi o consideram complet iresponsabila, practic cei care muncesc mult vor munci si mai mult, iar cei care se chinuie acum vor fi practic falimentari prin aceste mariri de salarii si oricum nu este o marire de salarii ci acelasi salariu dar cu dreptul de a presta mai multa munca platita la aceleasi tarife.
  3. Ar exista si o varianta a treia, contractarea unor servicii care sa se numeasca “factor de corectie” dar sa spunem ca noi consideram ca ridicolul nu poate fi adoptat ca strategie nationala de sanatate.

Singura solutie viabila din partea guvernului ar fi extra finantare bugetara de la Bugetul de stat si idemnizatie pentru personalul medical pana la o refacere a Legii Sanatatii in urmatoarele 6-8 luni si schimbarea mecanismelor de finantare.

De aceea, noi Alianta Medicilor, dorim pe aceasta cale sa primim o pozitie oficiala din partea Ministerului sanatatii si a Presedintelui CNAS cu o explicatie exhaustiva asupra mecanismelor de finantare ale acestor masuri de marire a salariilor personalului medical.

Oricum si-au anuntat  prezenta la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar 2015, din aceasta saptamana, astfel ca au si oportunitatea si publicul sa ne explice cum se vor intampla aceste mariri.

Alianta Medicilor

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Senatul a respins proiectul privind obligativitatea certificatului Covid la locul de munca

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi