Alerta europeana privind botulismul

19/09/2011

Alerta europeana privind botulismul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alerta-europeana-privind-botulismul/

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) din Galati atrag atentia medicilor de familie si medicilor specialisti din cadrul Spitalului de Boli Infectioase “Cuvioasa Parascheva” din Galati sa fie atenti in ceea ce priveste persoanele care se prezinta la unitatea medicala cu diverse simptome care indica botulismul.

S-a luat aceasta decizie din cauza ca in Franta au fost identificate in zilele de 3 si 5 septembrie doua focare de botulism: un focar cu 5 cazuri in districtul Vaucluse din sudul Frantei si un focar cu 3 cazuri in districtul Some in nordul Frantei. Toate cele 8 cazuri de imbolnavire au dezvoltat insuficienta respiratorie. In ambele focare a fost incriminat un aliment comun: tapenade (produs alimentar pe baza de masline) cu migdale. Aceasta informatie a fost transmisa in cadrul sistemului european de alerta precoce si raspuns rapid (EWRS).

Cu toate ca produsele nu au fost exportate, insa avand in vedere ca regiunea in cauza este o regiune turistica, autoritatile franceze au emis o alerta europeana.

Mai multe despre botulism

Potrivit specialistilor, botulismul este o boala grava, care apare in urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinica.

Principalele semne ale botulismului sunt:

  • tulburari digestive (uscaciunea gurii, greata, dureri abdominale);
  • cefalee, ameteli;
  • astenie accentuata;
  • paralizii faringiene (inghitire dificila, voce ragusita, vorbire dificila)
  • manifestari oculare (strabism)
  • in cazuri severe paralizii ale gatului, membrelor, ale muschilor respiratori, ceea ce provoaca insuficienta respiratorie.
Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: