Alerta de gripa si viroze respiratorii la Spitalul “Victor Babes” Timisoara

05/04/2022
Alerta de gripa si viroze respiratorii la Spitalul “Victor Babes” Timisoara

Alerta de gripa si viroze respiratorii la Spitalul “Victor Babes” Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alerta-de-gripa-si-viroze-respiratorii-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

Ultimele zile au adus o crestere a numarului copiilor, dar si al adultilor cu infectii cu virusul gripal sau cu viroze respiratorii. In sectiile de boli infectioase ale Spitalului Victor Babes sunt internati, in prezent, trei copii in varsta de 4 ani, fiecare cu gripa si unul cu o stari febrile. De asemenea, a crescut numarul copiilor si adultilor ce au fost consultati in Ambulatoriul unitatii sanitare, transmite unitatea medicala.

“A crescut numarul de cazuri, si era, de altfel, si normal sa se intample asa dupa ce nu s-au mai purtat mastile de protectie, odata cu ridicarea restrictiilor. Am observat in ultimele zile un trend ascendent in ceea ce priveste cazurile de gripa si viroze respiratorii. Majoritatea, din fericire, sunt forme usoare, iar pacientii pot fi tratati acasa, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din pacate, sunt si cazuri cu complicatii, care necesita internare. Trebuie spus ca noi preluam toate cazurile de infectii respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atat copii, cat si adulti. Cei mici vin la spitalul nostru, in cele mai multe cazuri, dupa un consult initial facut la Spitalul de Copii Louis Turcanu”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infectioase la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat.

Medicii unitatii sanitare recomanda ca, in cazul aparitiei unor simptome de viroza sau gripa, indeosebi in cazul copiilor, sa se ia legatura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult.

Potrivit sursei citate, depistarea gripei se poate face in unitatile medicale, unde se prezinta pacientul simptomatic, folosind un test antigripal. Boala se trateaza in spital sau la domiciliu, dupa caz, folosind medicatie specifica, antivirala.

“Trebuie sa facem distinctia intre virozele respiratorii si virusul gripal. In cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseala, rinorea, uneori durerile in gat sunt de intensitate mai redusa. In cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate si persistente. Gripa debuteaza brusc, cu febra si cefalee. Febrei, care poate sa ajunga si la 39 de grade, i se adauga durerile musculare, frisoanele, o tusa seaca, dar si o stare de oboseala marcanta si chiar weezing (respiratie suieratoare). Gripa poate duce la complicatii, cel mai frecvent pulmonare dar in cazul copiilor vorbim si de laringite sau complicatii in sfera ORL, asta daca nu este tratata la timp”, mai spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infectioase Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
In ambele situatii este necesara izolarea pacientului pentru a nu transmite mai departe boala. Pe langa medicatia specifica si simptomatica, se recomada si consumul cat mai mare de lichide.

Etichete: viroze, infectii respiratorii, gripa, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: