Adrian Pana: Preventia primara trebuie integrata in structurile de sanatate publica

24/01/2014

Adrian Pana: Preventia primara trebuie integrata in structurile de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adrian-pana-preventia-primara-trebuie-integrata-structurile-de-sanatate-publica/

preventie-primaraSecretarul de stat Adrian Pana a precizat ca un rol important al Ministerului Sanatatii este sprijinirea cetatenilor in planificarea familiala. Informarea cetatenilor asupra drepturilor pe care le au, asupra drepturilor copilului nenascut dar si a riscurilor la care uneori este expusa mama poate avea un impact major asupra scaderii mortalitatii materne.

Ministerul Sanatatii nu intervine in dreptul fundamental al familiei

Adrian Pana a precizat ca atat drepturile pacientilor, cat si ale copiilor nenascuti trebuie sustinute si promovate. Exista cazuri in care, adauga secretarul de stat, trebuie sa se tina cont de salvarea vietii mamei.

“Ministerul Sanatatii promoveaza cresterea copilului in mediul sanatos, promoveaza ca sarcina sa fie dusa la bun sfarsit, dar pe de alta parte, nu intervine in dreptul fundamental pe care familia sau femeia il are referitor la ce anume trebuie sa faca cu corpul ei. Nu discriminam pe absolut nimeni si incercam sa informam cat mai corect cetateanul referitor la drepturi, dar si la responsabilitati. Pacientii au drepturi egale si copilul nenascut are de asemenea drepturi. Exista cazuri in care trebuie salvata viata mamei”, a explicat Adrian Pana.

Nu doar sistemul de sanatate trebuie sa educe copiii pentru un stil de viata sanatos

Sistemul de sanatate, scoala si familia trebuie sa contribuie la educatia copilului pentru un stil de viata sanatos.

Astfel, un rol important al ministerului Sanatatii este promovarea sanatatii educationale in randul populatiei.

“Ne dorim ca toata partea de preventie primara sa fie integrata in structurile de sanatate publica. Sustinem si vrem sa promovam sanatatea educationala. Ne dorim sa cream un mecanism predictibil, transparent”, a precizat secretarul de stat Adrian Pana.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: