Adrian Marinescu: Varianta de coronavirus Eris este prezenta in Romania

24/08/2023
Adrian Marinescu: Varianta de coronavirus Eris este prezenta in Romania

Adrian Marinescu: Varianta de coronavirus Eris este prezenta in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adrian-marinescu-varianta-de-coronavirus-eris-este-prezenta-in-romania/

Directorul medical al Institutului ‘Matei Bals’, Adrian Marinescu, a declarat ca varianta Eris a noului coronavirus este prezenta si in Romania, dar nu se poate discuta despre un val cum a fost cel anterior, provocat de Omicron.

“In momentul in care un virus ramane mult timp in circulatie, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el sufera in permanenta mutatii. Cele mai multe sunt mutatii minore, fara semnificatie, dar este clar ca apar si variante virale noi. Ceea ce se intampla in raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu inseamna altceva decat alta varianta sau chiar subvarianta legata de Omicron, care se transmite extrem de usor, care va ajunge sa devina predominanta peste tot, lucru care s-a intamplat si cu cele anterioare. Se estimeaza ca aproximativ 30% din cazurile noi de infectie cu SARS-CoV-2 sunt cu aceasta varianta, inclusiv in Romania. Sigur, trebuie sa facem secventieri in asa fel incat sa vedem un trend ca sa fie extrem de clar, sa ne lamurim”, a afirmat medicul, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca nu se vorbeste despre o agresivitate a acestei variante, insa numarul de infectii cu noul coronavirus care se prezinta la Institutul ‘Matei Bals’ a crescut.

“Nu se vorbeste despre agresivitate, nu se vorbeste despre o schimbare si nu se vorbeste despre un val cum a fost cel anterior, dar ce am putut sa constatam noi de la ‘Matei Bals’ este o crestere a numarului de cazuri. Este evident ca daca ai mai multe cazuri se vor selecta si cele care sunt cu ceva complicatii si care necesita internarea. Motiv pentru care avem ceva mai multe internari decat inainte. Nu putem sa confirmam ca ele sunt neaparat cu Eris, pentru ca acest lucru se va vedea intr-un viitor apropiat, cand vom face si secventierile. Probabil ca aceasta varianta schimba lucrurile si face o diferenta apropo de cazurile care sunt mai multe acum. Nu se poate trage o concluzie deocamdata (despre simptomatologie – n.r.)”, a mai explicat Marinescu, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, din datele actuale inca nu se poate trage o concluzie ca noua varianta ar veni cu ‘lucruri noi’. Totodata, in opinia sa, nu va urma o crestere sustinuta pe perioada lunga de timp a numarului de cazuri de infectie cu noul coronavirus.

“Nu are nicio relevanta daca eu voi avea cazuri mai multe, dar forme usoare in proportie de 95%. Este posibil sa fie o crestere, nu cred ca va fi o crestere sustinuta intr-o mare masura si intr-o perioada lunga. Cred ca lucrurile se vor aseza. Trebuie sa stim despre ea, sa constatam ca este o crestere, nu exploziva, dar este o crestere. Insa lucrurile pot fi tinute sub control fara discutie” a mai precizat aratat directorul medical al Institutului ‘Matei Bals’.

Etichete: coronavirs eris, varianta noua coronavirus, adrian marinescu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: