Adeverinta pentru educatie fizica – contradictii legislative

25/09/2015

ADEVERINTA-MEDIC-EDUCATIE-FIZICAInceputul fiecarui an scolar produce de cativa ani aglomeratie in cabinetele de medicina familiei din cauza adeverintei pentru educatie fizica.

Aceasta este cunoscuta in mod eronat si ca adeverinta “ca este apt pentru sport!”. Si finalul fiecarui an scolar aduce in cabinetele medicilor de familie candidatii la liceele/clasele sportive, tot pentru o adeverinta din care sa reiasa ca sunt “apti pentru probele sportive”.

De unde a pornit aceasta pretentie a unitatilor de invatamant, mai exact a profesorilor de educatie fizica si sport ?

In ceea ce priveste orele obisnuite de educatie fizica si sport, Ordinul 3426/2012 al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului privind aprobarea Metodologiei organizarii si desfasurarii activitatilor de educatie fizica si sport in invatamantul preuniversitar (publicat in Monitorul Oficial nr 174 din 19 martie 2012), care poate fi citit AICI, precizeaza:

CAPITOLUL III

Participarea elevilor la activitatile de educatie fizica si sport in functie de starea lor de sanatate

Art. 9. – Participarea elevilor la activitatile de educatie fizica si sport este conditionata de prezentarea avizului medical “apt pentru efort fizic” sau “clinic sanatos”.

Art. 14. – Participarea elevilor la activitatile de educatie fizica si sport, in functie de starea lor de sanatate, se face astfel:

  1. a) copiii, elevii sau parintii acestora au obligatia de a prezenta cadrului didactic care preda disciplina educatie fizica si sport, la inceputul fiecarui an scolar, avizul medical cu specificatia “apt pentru efort fizic in anul scolar …..“; acest aviz poate fi eliberat de catre medicul de familie, de medicul de circumscriptie, de unitatea sanitara, purtand obligatoriu semnatura, parafa medicului si stampila unitatii sau a cabinetului;
  2. b) copiii sau elevii care nu prezinta avizul medicului ca fiind apti pentru efort fizic vor fi primiti la lectii, vor fi obligati sa ocupe un loc pe banca, pe scaun ori pe saltea si nu vor depune niciun efort fizic; ei se afla sub supravegherea cadrului didactic si nu vor fi consemnati ca absenti. Aceasta procedura va fi continuata pana la prezentarea avizului, iar daca situatia se prelungeste de-a lungul intregului semestru, elevul va ramane cu situatia scolara neincheiata. Cadrele didactice care predau educatie fizica si sport au obligatia de a informa din timp, dupa caz, profesorii pentru invatamant prescolar, profesorii pentru invatamant primar si dirigintii asupra unor asemenea cazuri;

 

Daca ne referim la probele sportive la care sunt supusi candidatii la liceele/clasele sportive, Ordinul nr. 4433/ 29.08.2014 al Ministerului Educatiei Nationale privind aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de certificare a calificarii absolventilor invatamantului liceal, filiera vocationala, care poate fi citit AICI, este cel care precizeaza urmatoarele:

Art. 18 (4) In cazul candidatilor de la liceele/clasele sportive, inscrierea la examenul de certificare este conditionata de prezentarea avizului medical valabil care specifica: „apt pentru sustinerea probei practice sportive din cadrul examenului de certificare.

Dupa cum poate fi observat, ambele avize pot fi eliberate de orice medic, cele doua Ordine de ministru neprecizand obligativitatea ca acestea sa fie eliberate de medicul de familie al elevului.

De altel, cercetand in amanunt legislatia in vigoare, se constata cu usurinta ca medicului de familie ii este interzis sa elibereze avize medicale cu formularea “apt/inapt de efort fizic” ! Aceasta este specifica strict medicului de medicina sportiva, specialitate aflata in Nomenclatorul specialitatilor medicale aprobat de Ministerul Sanatatii !

Ce precizeaza Legea nr. 321/2007 privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva, publicata in M. Of. Nr. 831 din 05/12/2007 ? (poate fi consultata in intregime AICI )

Art. 2  Activitatea de medicina sportiva, parte integranta a asistentei medicale, consta in efectuarea selectiei, a orientarii si a reorientarii la efort fizic, efectuarea examinarilor medicale la inceperea activitatii sportive, periodic, la incetarea activitatii din cauze medicale si la reluarea activitatii sportive, dupa intreruperea acesteia din cauze diverse, eliberarea de avize medicale practicantilor de forme de sport, stabilind calificativul “apt/inapt de efort fizic“, in conditiile unei examinari interdisciplinare complexe, elaborarea programelor de educatie in domeniul sanatatii sportive, precum si asigurarea managementului de medicina sportiva. 

De mentionat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, prevederile unei Legi sunt mai presus de cele ale unui Ordin de ministru. Astfel incat pot fi ignorate prevederile Ordinului 3426/2012 care nominalizeaza o serie de medici, printre care si medicul de familie, intre cei care pot elibera avizul cu mentiunea “apt pentru efort fizic”. Medicul de medicina sportiva este unicul medic care poate folosi aceasta formulare.

Adeverinta care poate fi eliberata de medicul de familie nu trebuie sa contina decat formularea “Este/Nu este in evidenta cu boli cronice, neuropsihice sau infectocontagioase” si „Clinic sanatos la data examenului medical”. In rubrica “Se elibereaza prezenta pentru a servi la:” poate fi completat “scoala” sau cel mult “educatie fizica an scolar 20… – 20 …”. Fiind un serviciu la cerere, care nu face parte din pachetul de servicii decontata de casele de asigurari, consultatia finalizata cu eliberarea acestui tip de adeverinta poate fi taxata cu tariful afisat la cabinet si eliberarea chitantei corespunzatoare. Pentru a evita situatiile tensionate ulterioare, parintele este recomandat sa fie informat de medicul de familie despre prevederile legislative si rolul medicului de medicina sportiva, precum si ca adeverinta eliberata de medicul de familie despre bolile cu care se afla in evidenta elevul poate fi inmanata de parinte medicului de medicina sportiva.

Nota Bene! In cazul in care elibereaza adeverinte pentru orele de educatie fizica, medicul de familie trebuie sa tina cont si de prevederile Ordinului nr. 204/520/2007, comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti si a Baremului medical cuprinzand afectiunile pentru care se acorda scutirile medicale de la orele de educatie fizica si sport (publicat in M. Of. Nr. 275/2007), care poate fi consultat in intregime AICI.

Metodologia contine atat informatii despre medicii care pot elibera aceste scutiri, tipul lor cat si baremul afectiunilor pentru care pot fi acordate scutiri totale sau partiale.

Citeste si Documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant in Romania

Citeste si Evaluarea furnizorilor de servicii medicale – procedura modificata 2015

Citeste si Zile de vacanta vs. absenta de la cabinet – conventia de inlocuire sau reciprocitate

 

Autor: Raluca Zoitanu

1 Comentarii

  1. cazaceanumircea says:

    Buna ziua! cum procedam cu copiii ai caror parinti solicita adeverinta gen “apt pentru karate”,jujitsu, tae-kwon-do etc , sporturi pe care acesti copii le practica in afara programei scolare la cluburi private ?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Bilantul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 27

Alexandru Rafila: In momentul de fata, avem, practic, o circulatie a virusurilor de tip A – H1N1 si H3N2

WhatsApp restrictioneaza distribuirea de mesaje pentru a combate dezinformarea

Ministrul Sanatatii: Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripa

14 decese din cauza gripei/ Pintea: Rata de vaccinare este foarte mica