Adevarul despre veniturile medicilor

02/03/2018

Adevarul despre veniturile medicilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adevarul-despre-veniturile-medicilor/


Se afirma de mai mult timp in presa si in spatiul public faptul ca veniturile medicilor vor creste foarte mult. De la 1 martie aceste mariri s-au aplicat.
 
Dorim sa precizam ca ne bucuram pentru colegii nostri din spitale si din ambulatoriile integrate ale spitalelor, iata ca se intampla un lucru firesc pentru jumatate dintre medicii Romaniei.
 
Este necesar sa precizam insa ca de aceste cresteri salariale beneficiaza doar medicii din sistemul bugetar,  NU TOTI medicii asa cum repetat se afirma de ieri dimineata.
 
Veniturile medicilor de familie si ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca si asistentii medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiaza de mariri, desi fac parte din sistemul public de sanatate.
 
Din circa 40.000 de medici care lucreaza in contract cu casele de asigurari de sanatate, circa 11.256 sunt medici de familie si inca aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adica, aproximativ jumatate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor mariri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor.
 
Pentru 2018 a fost operata o crestere a venitului cabinetelor de 15-17%, dar aceasta va fi consumata majoritar de cresterea pretului la utilitati, telefon, redevente etc, toate calculate in functie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 si 2017 a fost, de asemenea, extrem de severa pentru cabinetele noastre si inca platim sume consistente aferente anilor precedenti.
 
Finantarea medicinei de familie a ramas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sanatatii. Din acest procent se acopera cheltuielile necesare functionarii cabinetelor, taxe, impozite si venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenti medicali, dar si alt personal angajat.
 
Pentru veniturile medicilor si asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sanatate NU exista mariri prevazute de bugetul din acest an, dupa cum nu au fost nici in anii precedenti.

Toate aceste precizari sunt necesare pentru a nu crea si mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical.
 
Biroul de presa al SNMF

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: