A intrat in vigoare legea privind starea de alerta | Sunt prevazute amenzi

18/05/2020

A intrat in vigoare legea privind starea de alerta | Sunt prevazute amenzi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-intrat-in-vigoare-legea-privind-starea-de-alerta-sunt-prevazute-amenzi/

Guvernul a aprobat luni, 18 mai, hotararea privind instituirea starii de alerta, in conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

Potrivit proiectului de hotarare, starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii, incepand cu data de 18 mai, pe o durata de 30 de zile, potrivt Agerpres.

“Hotararea de Guvern contine trei anexe, asa cum prevede legea: anexa 1- Masurile de crestere a capacitatii de raspuns; anexa 2 – Masuri pentru asigurarea rezilientei comunitatilor si anexa 3 – Masuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. Hotararea de Guvern, odata adoptata, va fi transmisa Parlamentului pentru a incuviinta starea de alerta si toate masurile care se dispun in cadrul starii de alerta”, a spus premierul Ludovic Orban la inceputul sedintei de guvern de luni dimineata.

Potrivit demnitarului, odata cu aprobarea hotararii, Guvernul are la dispozitie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile.

Legea stabileste faptele care constituie contraventie si amenzile pentru fiecare caz. Amenzile sunt cuprinse intre 500 de lei si 15.000 de lei, cu posibilitatea sa fie platite la jumatate in termen de 15 zile.

Potrivit actului normatic, vor constitui contraventii, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, urmatoarele fapte savarsite pe durata starii de alerta:

* Nerespectarea de catre persoanele fizice a masurilor individuale de protectie a vietii si pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sanatatii persoanelor – amenda de la 500 lei la 2.500 lei;

* Nerespectarea de catre persoanele fizice a masurilor de izolare la domiciliu – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;

* Nerespectarea interdictiilor de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise – amenda de la 3.000 lei la 15.000 lei;

* Participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori la intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, care sunt interzise – amenda de la 500 lei la 2.500 lei;

Vezi textul integral al Legii, AICI.

Etichete: lege stare de alerta, amenzi stare de alerta, epidemie covid-19

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: