Ministerul Sanatatii nu declara epidemie de gripa | Rafila: Prefer recomandari decat restrictii

05/01/2023
Ministerul Sanatatii nu declara epidemie de gripa | Rafila: Prefer recomandari decat restrictii

Ministerul Sanatatii nu declara epidemie de gripa | Rafila: Prefer recomandari decat restrictii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-nu-declara-epidemie-de-gripa-rafila-prefer-recomandari-decat-restrictii/

In prezent, Romania se afla in stare de alerta epidemiologica in contextul cresterii numarului de infectii respiratorii si a cazurilor de gripa. Totusi, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca nu declara epidemie, pentru ca asta ar inseamna revenirea la restrictii.

Saptamana 26 decembrie – 1 ianuarie este a treia saptamana epidemica, de crestere consecutiva a cazurilor de gripa.

“Ca sa oficializam aceasta situatie, o sa declaram o stare, o sa emit o instructiune. Conform prevederilor Legii 95, exista o stare de alerta epidemica, pentru ca declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune intr-o situatie in care…(…) Exista o lege adoptata in timpul pandemiei, Legea 136, iar aceasta lege genereaza automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restrictii. (…) Abordarea noastra a fost una care sa vina in sprijinul desfasurarii normale a activitatii economice si sociale, sa mentinem scolile deschise, nu sa introducem iar chestiuni legate de carantina, de izolare, pentru ca emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situatie.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, intr-o conferinta de presa.

In context, demnitarul a subliniat ca ar prefera emiterea de recomandari in loc de restrictii.

“Sunt un om echilibrat si incerc sa gasesc cele mai bune solutii pentru protejarea sanatatii publice, dar nu vreau sa ne reintoarcem la discutii legate de carantina si izolare (…). Prefer recomandari decat restrictii’, a mai precizat Rafila.

Ministrul a mai adaugat ca varful sezonului gripal s-ar putea inregistra in perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023.

Etichete: stare de alerta gripa, epidemie de gripa, recomandari gripa, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: