Sectii pline de pacienti cu infectii respiratorii si gripa | Medic: O intoarcere la normalitate

05/01/2023
Sectii pline de pacienti cu infectii respiratorii si gripa | Medic: O intoarcere la normalitate

Sectii pline de pacienti cu infectii respiratorii si gripa | Medic: O intoarcere la normalitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sectii-pline-de-pacienti-cu-infectii-respiratorii-si-gripa-medic-o-intoarcere-la-normalitate/

Numarul de infectii respiratorii va fi mare in lunile ianuarie si februarie, insa aceasta situatie reprezinta o intoarcere la normalitate, dupa trei ani de pandemie cu noul coronavirus, precizeaza medicul Adrian Marinescu, de la Institutul ‘Matei Bals’ din Capitala.

“Lunile ianuarie si februarie ma astept sa fie de aceeasi intensitate. Probabil ca echilibrul va veni undeva din martie, cand vom mai avea cazuri de gripa, dar lucrurile vor arata categoric mai bine. Discutia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Tine de numar, tine de intervalul de timp in care apar cazurile de gripa. Ceea ce mi se pare relevant este in felul urmator – indiferent daca va fi sau nu epidemie de gripa, oricum vom avea si SARS-Cov-2 in continuare si alte viroze. Numarul de infectii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici. Este clar ca vom avea in aceste doua luni. Partea buna este ca modalitatea prin care previn aceste infectii respiratorii este comuna – indiferent ca vorbesc de gripa, de SARS-CoV-2 sau de alte infectii virale cu diferenta ca la gripa am puterea de a ma vaccin antigripal si a face o preventie efectiva, cum pot sa o fac si la SARS-CoV-2. La alte infectii virale nu pot”, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ‘Matei Bals’, citat de Agerpres.

Potrivit medicului, sezonul rece cu infectii respiratorii este ‘o intoarcere la normalitate’, dupa trei ani de pandemie cu noul coronavirus. Totodata, el mai sustine ca, odata cu reintoarcerea elevilor la scoala, este de asteptat sa creasca circulatia virusurilor.

“Trebuie prudenta si sa luam in calcul, fara sa fie un capat de tara, ca lucrurile acestea, se vor intampla. Faptul ca va creste numarul de infectii nu inseamna ca vor fi severe. Cei mici de cele mai multe ori fac forme usoare”, a mai precizat Marinescu.

Si managerul Institutului ‘Marius Nasta’ din Bucuresti, Dr. Beatrice Mahler, a afirmat ca la unitatea medicala ajung multi pacienti cu infectii respiratorii care au pneumonii, iar in ultima saptamana este mai frecvent virusul gripal, dar si virusul sincitial respirator decat virusul SARS-CoV-2, formele de afectare fiind severe, mai ales la persoanele cu comorbiditati.

Potrivit medicului, actualele cazuri de gripa si infectii respiratorii sunt mai complicate, intrucat vin insotite de pneumonii extinse cu flora rezistenta la antibiotice.

Etichete: infectii respiratorii, pneumonii, gripa, virusul sincitial respirator 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: