La medicii de familie, limita maxima de perisabilitate pentru vaccinul anti-Covid de 50%

04/08/2022
La medicii de familie, limita maxima de perisabilitate pentru vaccinul anti-Covid de 50%

La medicii de familie, limita maxima de perisabilitate pentru vaccinul anti-Covid de 50%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-medici-de-familie-limita-maxima-de-perisabilitate-pentru-vaccinul-anti-covid-este-de-50/

Ministerul Sanatatii, prin Ordinul nr. 2091/2022 pentru modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 964/2022, legifereaza noi reglementari privind programale nationale vaccinare.

Astfel, potrivit ordinului publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 703 din 13 iulie 2022, “La nivelul cabinetului medicilor de familie limita maxima de perisabilitate admisa pentru vaccinul impotriva COVID-19 este de 50%.

7. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 28. — Pentru implementarea programelor nationale de sanatate publica finantate din bugetul Ministerului Sanatatii sunt admise pierderi sau scaderi cantitative survenite in perioada depozitarii, manipularii, transportarii sau utilizarii medicamentelor, vaccinurilor, reactivilor si altora asemenea, in limitele maxime de perisabilitate, dupa cum urmeaza:

a) 5% in cazul vaccinurilor monodoza;
b) 10% in cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care contin 2-6 doze;
c) 50% in cazul vaccinurilor liofilizate care contin 10—20 de doze;
d) 5% in alte cazuri decat cele prevazute la lit. a)—c);
e) 25% in cazul vaccinurilor lichide care contin 10—20 de doze;
f) 25% in cazul vaccinurilor impotriva COVID-19, conform art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare. La nivelul cabinetului medicilor de familie limita maxima de perisabilitate admisa pentru vaccinul impotriva COVID-19 este de 50%.

8. In anexa nr. 1 „I. Programul national de vaccinare”, la litera C „Activitati” punctul 1.2 „Activitati derulate la nivelul serviciilor/birourilor de supraveghere si control al bolilor transmisibile din DSP”, subpunctul 1.2.16 se modifica si va
avea urmatorul cuprins:

„1.2.16. monitorizarea lunara a consumului, stocurilor de vaccinuri pe fiecare tip de vaccin si a procentului de copii vaccinati pe tip de vaccin si varste prevazute in Calendarul national de vaccinare si transmiterea acestora la CNSCBT;”.

9. In anexa nr. 1, la litera C punctul 1.4 „Activitati desfasurate de furnizorii de servicii medicale de la nivelul asistentei medicale primare:”, subpunctul 1.4.4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„1.4.4. realizeaza inregistrarea corecta si la timp a vaccinarilor efectuate in evidentele medicale primare, in RENV, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 697/2022 privind aprobarea metodologiei de raportare si a circuitului informational in Registrul electronic national de vaccinari;”.

10. In anexa nr. 1, la litera C, punctul 2 „Vaccinarea grupelor populationale la risc” se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„2. Vaccinarea grupelor populationale la risc

1) Vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea infectiilor determinate de HPV:
a) se realizeaza la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali, care vor formula o cerere la medicul de familie; cererile vor fi centralizate in ordinea cronologica a datei de inregistrare si trimestrial se va solicita directiei de sanatate publica numarul de doze de vaccin necesare;
b) o schema de vaccinare integrala se realizeaza cu acelasi produs vaccinal in vederea respectarii principiului echitatii;
c) se achizitioneaza cantitatea corespunzatoare intregii scheme de vaccinare anti-HPV;
d) vaccinarea va fi disponibila numai pentru fetele care, la data solicitarii, se incadreaza in grupa de varsta 11—18 ani, parintii urmand sa decida individual cand anume in acest interval se va face vaccinarea.”

11. In anexa nr. 1, la litera C punctul 2.1 „Activitati derulate la nivelul INSP, prin CNSCBT si structurile de specialitate de la nivel regional”, subpunctul 2.1.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„2.1.3. monitorizarea lunara a consumului, stocurilor de vaccinuri si a numarului de persoane la risc vaccinate (pentru dTPa gravide si HPV) si transmiterea acestora la structura din cadrul Ministerului Sanatatii cu atributii de sanatate publica; in cazul vaccinului impotriva COVID-19 aceste activitati se realizeaza saptamanal, iar pentru vaccinului gripal, aceste activitati se realizeaza saptamanal in sezon.”

Vezi AICI Ordinul nr. 2091/2022 publicat in Monitorul Oficial nr. 703 din 13 iulie 2022

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a facut referiri vizavi de acest subiect in cadrul unei conferinte de presa in care a vorbit despre pregatirile pentru campania de vaccinare anti-Covid din toamna.

In context, el i-a incurajat pe medicii de familie sa participe la campania de vaccinare si a reamintit de marirea proportiei de pierderi acceptabile de vaccin la 50%.

Etichete: programe nationale de sanatate, programe nationale de vaccinare, pierderi admise de vaccin, vaccinare grupe de risc

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Dr.Shaban issam says:

    Buna ziua
    Este enorm de mult procentul de 50% la vaccinul anticovid 19 plus la vaccinurile care contin mai multe doze,este o risipa de bani,sunt niste bani aruncati la gunoi,eu stiu in toate lume este permis maxim 20% in caz de proadta depozitare sau flacoane deschise si negolote pana la sfarsitul zilei,atunci este mai benefic ca ministerul sanatatii sa cumpere vaccinuri cu monodoza chiar daca este mai scump,decat sa arunce sute de mii de euro sau poate milioane de euro la gunoi…..chiar nu avem oameni capabili sa calculeze bine?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: