Mai multe servicii de reabilitare medicala decontate de CNAS

08/06/2022
Mai multe servicii de reabilitare medicala decontate de CNAS

Mai multe servicii de reabilitare medicala decontate de CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mai-multe-servicii-de-reabilitare-medicala-decontate-de-cnas/

Persoanele cu dizabilitati vor avea acces la mai multe servicii de reabilitare medicala decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), potrivit anuntului facut de Societatea Romana de Reabilitare Medicala (SRRM).

Potrivit sursei citate, in urma discutiilor dintre Ministerul Sanatatii, CNAS si SRRM, s-a produs o schimbare a contractului cadru in ceea ce priveste acordarea serviciilor de reabilitare medicala persoanelor cu dizabilitati.

“Noutatea care ne bucura este ca din martie, decontarea serviciilor medicale in ambulatoriul de specialitate Medicina Fizica si de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat in puncte, la fel ca la celelalte specialitati clinice, si nu prin tarif pe serviciu medical exprimat in lei, la valori mult mai mici fata de alte specialitati si care permitea tratarea unui numar redus de pacienti in fiecare luna”, a precizat Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier si fost presedinte al SRRM.

Totodata, el a mai precizat ca “aceasta modificare permite ca de acum si medicii de Medicina Fizica si de Reabilitare sa poata efectua in cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, sa poata prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut”.

Potrivit comunicatului de presa, hotararea de guvern care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate a revizuit si lista afectiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicina fizica si de reabilitare. Astfel, au fost adaugate noi proceduri de medicina fizica si de reabilitare care se pot face in baza de tratament.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, reabilitarea trebuie considerata o strategie de sanatate publica a acestui secol si nu se adreseaza doar persoanelor cu deficiente fizice, ci mai degraba este un serviciu de sanatate de baza pentru orice pacient cu o dizabilitate dupa o afectiune cronica sau post-traumatica, care ii limiteaza functionarea.

“Reabilitarea medicala a tinut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. In ultimii ani, in contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic in lumina reflectoarelor si pe buna dreptate. Se stie ca infectia cu SARS – CoV-2 este o boala cu afectare multipla de organe, care poate lasa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive si care poate duce la dizabilitate si la scaderea calitatii vietii. Specialistii in Medicina Fizica si de Reabilitare Medicala pot face evaluarea si managementul terapeutic al dizabilitatii date de COVID-19.”, a precizat si prof. dr. Mihai Berteanu, presedintele SRRM.

Etichete: reabilitare medicala, persoane cu dizabilitati, SRRM, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: