EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

16/06/2021
EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ema-va-primi-mai-multe-prerogative-in-ceea-ce-priveste-penuria-de-medicamente-in-cazul-unor-crize/

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste monitorizarea si chiar luarea de decizii in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize, spune europarlamentarul Cristian Busoi.

“Discutam si negociem textul final de compromis, in care EMA va primi mai multe prerogative, mai multe atributii si, evident, mai multe puteri in ceea ce priveste monitorizarea si chiar decizii in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize si nu numai. Exista o discutie daca trebuie prelungit acest mandat si pentru situatiile obisnuite. Se doreste ca UE sa devina un spatiu in care investitiile in capacitati de productie sa reprezinte o prioritate’, declarat Cristian Busoi, citat de Agerpres.

El a adaugat ca Romania a pierdut foarte mult la capitolul capacitati de productie si este foarte vulnerabila din acest punct de vedere.

“Noi am pierdut foarte mult din acest punct de vedere si suntem foarte vulnerabili, pentru ca majoritatea materiilor prime si chiar o buna parte din medicamente, mai ales cele generice, se produc in afara UE”, a mai precizat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, la nivelul Uniunii Europene exista o implicare din ce in ce mai mare privind politicile de sanatate.

Totodata, in opinia sa, farmacistii si farmaciile reprezinta un pilon esential al strategiei la nivel european in acest domeniu, mai ales in era digitalizarii si a noilor tehnologii.

“Farmacistii si farmaciile reprezinta un pilon esential al acestei strategii la nivel european. Nu doar in Romania, ci si in alte tari europene exista perceptia ca nu folosim la adevaratul potential farmacistii si serviciile din farmacii. Pentru ca dincolo de vanzarea catre populatie a medicamentelor sau a dispozitivelor medicale, rolul farmacistilor poate fi mult mai mare, mai ales in era digitalizarii si a noilor tehnologii. Cred ca o mare incercare pe care o avem, dincolo de pandemie, dincolo de lupta impotriva cancerului dar si a unor boli transmisibile, este rezistenta anti-microbiana si riscul infectiilor intraspitalicesti”, a mai sublinat Busoi potrivit sursei citate.

Etichete: EMA, prerogative EMA, Cristian Busoi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: