Orban: Guvernele anterioare au primit avertismente pentru eventuale epidemii

13/11/2020
Orban: Guvernele anterioare au primit avertismente pentru eventuale epidemii

Orban: Guvernele anterioare au primit avertismente pentru eventuale epidemii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/orban-guvernele-anterioare-au-primit-avertismente-pentru-eventuale-epidemii/

Guvernele anterioare au primit avertismente de la specialisti ca trebuie facute pregatiri pentru eventuale epidemii, dar nu s-a luat nicio masura, spune premierul Ludovic Orban.

“Trebuie sa recunoastem ca aceasta criza sanitara, aceasta epidemie a prins Romania intr-un moment in care nu era pregatita – asta este adevarul – de la stocurile strategice – orice tara are niste stocuri strategice de echipamente – stocurile strategice care insemnau masti, echipamente, inclusiv ventilatoare, injectomate, monitoare, paturi de terapie intensiva. Deci n-aveam nimic, deci stocuri zero in ceea ce priveste batalia cu epidemia. Si asta s-a intamplat in conditiile in care guvernele anterioare au primit avertismente din partea epidemiologilor, din partea profesionistilor ca trebuie facute pregatiri pentru eventuale epidemii. Nu s-a luat nicio masura. Noi ne-am trezit repede. Noi am adoptat ordonanta de urgenta privind constituirea stocurilor strategice cu mai mult de o luna inainte de aparitia primului caz in Romania de coronavirus”, a afirmat Orban la Realitatea Plus, citat si de Agerpres.

Demnitarul a mai afirmat ca autoritatile au trebuit sa faca fata unor situatii incredibile.

Continut educational:

“In Bucuresti, de exemplu, sunt cam 700, 800, 1.000 de cazuri. Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti trebuie sa faca fata, si Serviciul de ambulanta (…) la solicitari mult mai multe, pentru ca din cei care se testeaza cam 20 – 25 % sunt pozitivi. Unii au simptome, dar nu sunt bolnavi de coronavirus. Ei trebuie sa faca fata unor eforturi uriase. A trebuit sa facem apel la voluntari pentru a putea aduce la zi anchetele epidemiologice care se fac pentru fiecare caz pozitiv. (…) La debutul pandemiei, capacitatea noastra de testare pe aparate de tip Real Time PCR era de 4-500 de teste pe zi. Astazi am depasit 50.000 si continuam sa crestem. Noi am fost intr-o crestere constanta a capacitatii de testare, in conditiile in care nu-i simplu sa autorizezi un centru de testare”, a mai explicat seful guvernului, potrivit surselor citate.

De asemenea, el a mai adaugat ca orice medic care se intoarce in tara este bine-venit si isi gaseste loc de munca imediat.

Etichete: guvern pregatiri pandemie, masuri pandemie guvern, epidemie covid romania, ludovic orban

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: