Soft de post-procesare a investigatiei imagistice pentru evaluarea nodulilor pulmonari, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

30/09/2020
Soft de post-procesare a investigatiei imagistice pentru evaluarea nodulilor pulmonari, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Soft de post-procesare a investigatiei imagistice pentru evaluarea nodulilor pulmonari, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/soft-de-post-procesare-a-investigatiei-imagistice-pentru-evaluarea-nodulilor-pulmonari-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ‘Victor Babes’ din Timisoara a implementat un soft de post-procesare a investigatiei imagistice, realizata cu ajutorul computerului tomograf (CT), care permite analiza volumului nodulilor pulmonari. Prin acest proces se poate detecta precoce riscul de cancer in cazul pacientilor cu ‘pete pe plamani’.

Potrivit unitatii medicale, imaginea obtinuta cu ajutorul screening-ului imagistic este introdusa in softul statiei de post-procesare, fiind oferite mai multe informatii, de la volumul nodulului analizat pana la elaborarea unui model de predictibilitate care prezinta o posibila evolutie intr-un interval de timp de pana la un an.

“Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidela decat cea bidimensionala. Un nodul nu o sa creasca niciodata doar in doua dimensiuni, pe cele doua axe standard, ci are o crestere volumetrica, de multe ori in toate directiile. Acest soft tocmai aceasta permite, o analiza imagistica mult mai corecta”, a declarat dr. Diana Manolescu, sef Sectia de Radiologie a a unitatii medicale, citata intr-un comunicat de presa.

Conform comunicatului, softul permite inclusiv calcularea procentul de crestere sau de scadere a volumului unui nodul pulmonar intr-un interval de timp.

Medicii de la Timisoara trag un semnal de alarma si subliniaza ca Romania ar trebui sa beneficieze de un program de screening pentru pacientii care pot dezvolta noduli pulmonari ce duc, intr-un final, la aparitia unui cancer de plamani.

“Exista o categorie de pacienti pe care noi o numim ‘pacienti de risc’, adica persoane de peste 55 de ani, cu istoric de fumatori de peste 15 ani sau fumatori activi. Acestia au un risc major de a dezvolta o forma de cancer pulmonar. Ei ar putea fi introdusi intr-un program national pentru realizarea unor investigatii imagistice anuale. Astfel s-ar putea reduce numarul persoanelor care ajung intr-un stadiu avansat al unui cancer pulmonar, in care tratamentul curativ nu mai este posibil”, mai precizeaza subliniaza dr. Diana Manolescu.

Un program de screening anual pentru categoriile de risc, concomitent cu folosirea pe scara larga a softului de post procesare imagistica in cazul nodulilor, dar si a examenelor CT cu doza redusa pot duce la identificarea in stadii precoce a cancerului.

Cancerul pulmonar provoaca, la nivel mondial, decesul a peste 1,6 milioane de oameni in fiecare an. In peste 75% dintre cazuri, depistarea cancerului are loc prea tarziu, in stadii inoperabile.

Etichete: noduli pulmonari, cancer de plamani, cancer pulmonar, radiografie plamani, spital victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: