Proiecte controversate: CNAS si Agentia Nationala a Medicamentului in subordinea Parlamentului | Pacientii se opun

16/09/2020
Proiecte controversate: CNAS si Agentia Nationala a Medicamentului in subordinea Parlamentului | Pacientii se opun

Proiecte controversate: CNAS si Agentia Nationala a Medicamentului in subordinea Parlamentului | Pacientii se opun

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiecte-controversate-cnas-si-agentia-nationala-a-medicamentului-in-subordinea-parlamentului-pacientii-se-opun/

In Parlamentul Romaniei au fost depuse doua propuneri legislative care au ca scop trecerea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in subordinea Parlamentului Romaniei, respectiv propunerile legislative Pl-x 493 si Pl-x 494, precizeaza Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Potrivit sursei citate, implementarea acestor propuneri legislative va conduce la politizarea acestor doua institutii, urmand ca numirile in functiile de conducere sa fie facute de catre Parlament pe criterii politice si nu pe criterii profesionale si de merit.

“Consideram ca propunerea Pl-X 494 incalca principiul independentei CNAS ca institutie care administreaza Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS), respectiv banii asiguratilor si politizeaza o institutie care prin natura ei trebuie sa ramana independenta.

Propunerea Pl-X 493 vizeaza trecerea ANMDMR in subordinea Parlamentului Romaniei. Subliniem faptul ca ANMDMR este o institutie de importanta nationala cu atributii in politica medicamentului, evaluarea medicamentelor ce urmeaza a fi compensate, monitorizarea stocurilor si asigurarea necesarului de medicamente, autorizarea si controlul autorizarea fabricilor si depozitelor de medicamente, aprobarea studiilor clinice, monitorizarea si raportarea reactiilor adeverse si colaborarea cu Agentia Europeana Medicamenului, iar interpunerea Parlamentului intre institutiile cu rol de reglementare in sanatate precum Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, va conduce la cresterea birocratiei si va intarzia luarea de decizii in domeniul sanatatii. Este bine sa mentionam ca in Europa, institutiile de genul ANMDMR se afla sub coordonarea ministerelor responsabile de sanatate si politicile sociale”, scrie in comunicatul APCR transmis, miercuri.

“Consideram ca ANMDMR si CNAS trebuie sa aiba un management bazat pe performanta si inalta calitate profesionala”

“Avand in vedere ca suntem in plina pandemie si nu este cea mai portrivita perioada ca sa facem modificari structurale majore in reorganizarea institutiilor care raspund de sanatatea oamenilor, rugam Parlamentul Romaniei, inainte de votarea propunerilor legislative, sa prezinte o analiza privind legislatia subsecventa ce trebuie modificata odata cu trecerea celor doua instutii in subordinea Parlamentului si sa organizeze dezbateri publice cu toate partile implicate in aceste schimbari: societate civila, asociatii de pacienti, medici, farmacisti, societati profesionale, sindicate, organizatii patronale, reprezentanti ai guvernului, etc. Consideram ca orice modificare legislativa de amploarea propunerilor de mai sus trebuie facuta doar in urma unei analize serioase a posibilelor consecinte asupra sistemului medical si al implicatiilor asupra accesului pacientilor la sistemul medical”, mai scrie in comunicatul semnat de presedintele APCR, Cezar Irimia.

Etichete: CNAS, ANMDMR, CNAS si ANMDMR in subordinea Parlamentului, APCR

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ana Constantin says:

    Nu sub nici o forma .Sunt instituții care nu au ce cauta sub tutela parlamentului .Si asa fura destul ,daca ar fi sub tutela Parlamentului,sănătatea s-ar duce total de râpă. Nu s-au onorat facturile din luna august în totalitate ,motivînd ca CNAS nu are bani.Intrebare ce dracu fac cu bani medicilor si a societății întregi?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: