In judetul Alba va incepe testarea in masa pentru Covid-19

29/04/2020
In judetul Alba va incepe testarea in masa pentru Covid-19

In judetul Alba va incepe testarea in masa pentru Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-judetul-alba-va-incepe-testarea-in-masa-pentru-covid-19/

Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba demareaza, prin laboratorul propriu, testarea in masa pentru depistarea Covid-19, urmand sa fie realizate zilnic pana la 4.000 de teste, prin metoda ‘pooling’.

Metoda ‘pooling’ este bazata pe protocoale internationale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), precum si pe cele de cercetare stiintifica derulate de echipa de cercetatori a Universitatii Ben-Gurion din Israel. In acest demers, DSP Alba colaboreaza si cu cercetatori romani, pentru indrumare si consultanta, potrivit unui comunicat al institutiei, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, testarea de tip ‘pooling’ va fi realizata exclusiv pe baza de sponsorizari de la primarii sau firme private. Bugetul alocat de Ministerul Sanatatii va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului national.

Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusa in acest proiect-pilot. De altfel, Primaria Alba Iulia a demarat o prima achizitie pentru cumpararea a 5.000 de teste in acest scop.

Algoritmul de testare, stabilit de epidemiologii DSP Alba

In prima faza, testarea se va adresa angajatilor din institutiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expusi riscului. Apoi, cu timpul, se propune extinderea testarii si la populatie. Epidemiologii vor elabora un plan de testare care va fi anuntat public.

Prin implementarea metodei ‘pooling’, va putea fi monitorizat mai bine gradul de raspandire a virusului, mai precizeza reprezentantii institutiei.

Etichete: testare covid-19, testare populatie covid-19, testare pooling, dsp alba

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Dorothea Lienerth says:

    Buna ziua, am o intrebare, se pot realiza testari covid la persoane din alt judet decat Alba?
    Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: