Epidemia cu coronavirusul din China, urgenta internationala de sanatate publica

31/01/2020
Epidemia cu coronavirusul din China, urgenta internationala de sanatate publica

Epidemia cu coronavirusul din China, urgenta internationala de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/epidemia-cu-coronavirusul-din-china-urgenta-internationala-de-sanatate-publica/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a decretat ca epidemia cu noul coronavirus (2019-nCoV) aparut in Wuhan, China, constituite o urgenta international de sanatate publica.

Seful OMS, Tedros Adhanom, a facut acest anunt, joi seara, la Geneva, dupa reuniunea Comitetului de urgenta.

“Aceasta declaratie nu este un vot de neincredere in Chinaā€¯, a declarat seful OMS intr-o declaratie publica, manifestandu-si ingrijorarea ca acest coronarvirus ar putea sa se propage in tarile care au sisteme de sanatate mai slabe.

Potrivit situatiei raportate de Ministerul Sanatatii din China, in prezent sunt 7711 cazuri confirmate si 12167 de cazuri suspecte in toata tara. Dintre cazurile confirmate, 1370 sunt grave si 170 de persoane au murit. 124 de persoane s-au recuperat si au fost externate din spital.

De asemenea, secretariatul OMS a prezentat date si asupra situatiei din alte tari. In prezent, exista 82 de cazuri in 18 tari. Dintre acestea, doar 7 nu au avut istoric de calatorie in China. A existat o transmisie de la om la om in 3 tari din afara Chinei. Unul dintre aceste cazuri este sever, dar nu au existat decese.
Comitetul de Urgenta OMS considera ca este inca posibila intreruperea raspandirii virusului, cu conditia ca tarile sa puna la dispozitie masuri puternice pentru detectarea precoce a bolii, izolarea si tratarea cazurilor, urmarirea contactilor si promovarea masurilor de distantare sociala proportionale cu riscul.

Potrivit OMS, este de asteptat ca exportul international de cazuri sa apara in orice tara. Astfel, toate tarile ar trebui sa fie pregatite pentru limitarea raspandirii, inclusiv supravegherea activa, depistarea timpurie, izolarea si gestionarea cazurilor, urmarirea contactelor si prevenirea raspandirii continue a infectiei nCoV 2019 si sa transmita date complete catre OMS.

“Tarile ar trebui sa puna un accent deosebit pe reducerea infectiei umane, prevenirea transmiterii secundare si raspandirea internationala si sa contribuie la raspunsul international, prin comunicare si colaborare multisectoriala si participare activa la cresterea cunostintelor despre virus si boala, precum si prin promovarea cercetarii”, se precizeaza in declaratia oficiala OMS.

Etichete: coronavirus, epidemie coronavirus china, cazuri coronavirus europa, raspandire coronavirus, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: